Rakúska firma skrátila pracovný týždeň na 4 dni: Lepšie nemohli urobiť, ich zisky takto vzrástli

Začiatok a koniec pracovného dňa sú najmenej produktívne časti. Dôsledkom toho je vzrastajúci počet spoločností, ktoré sa snažia presvedčiť zamestnancov, aby vyskúšali flexibilný pracovný čas alebo pristúpia k tomu, že zredukujú týždenný počet pracovných hodín. Práve toto riešenie si vybrala aj rakúsku kozmetická spoločnosť Unterweger – po novom majú jej zamestnanci iba 4-dňový pracovný týždeň. Výsledok? Nárast tržieb.

Výrobca prírodnej kozmetiky z východného Tirolska nedávno zaviedol 4-dňový pracovný týždeň. Priaznivé dopady to malo nielen na zamestnancov, ale aj na celú spoločnosť.

Päťdesiat zamestnancov spoločnosti Unterweger súhlasilo vyskúšať si počas 6 mesiacov pracovať 4 dni v týždni a mať 3 dni voľno. Predtým mali stanovenú pracovnú dobu do piatka, do obeda. Šéf spoločnosti, Michael Unterweger, vysvetlil, prečo sa rozhodli pre túto zmenu: „Začiatky a konce pracovného dňa sú najmenej produktívne obdobia. Z tohto dôvodu sme znížili počet pracovných hodín, aby sme tak dosiahli zvýšenie produktivity.“

Menší počet pracovných hodín, vyššie predaje

To, že to bol pre firmu správny krok, sa ukázalo v prvej polovici roka na zvýšených tržbách. Vyššia kapacita pracovného nasadenia sa prejavila. V spomínanej firme tak fungujú dodnes – týždenný pracovný čas je stanovený na 36 hodín, platy ale zostávajú rovnaké.

Zamestnanci spoločnosti si môžu užívať a tešiť sa na dlhšie víkendy, v budúcom roku však pravdepodobne budú mať aj ďalší dôvod na radosť. Nie, ešte kratší pracovný týždeň už mať nebudú, je však možné, že vďaka vysokým tržbám uvidia na svojej výplatnej páske o niečo viac.

Viac o téme: Firma Skrátený pracovný týždeň Unterweger
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy