Emočná inteligencia: Čo to je a na akých pracovných pozíciách ju potrebujete?

Čo je emočná inteligencia a kto tento pojem spopularizoval? V akej knihe nájdete všetky potrebné informácie? Na akých pracovných pozíciách by mal človek emočnú inteligenciu ovládať a existujú psychologické testy, ktoré dokážu zmerať emočnú inteligenciu? Odpovede na tieto otázky nájdete v tomto článku.

Aká inteligencia je vlastne dôležitá?

Predtým ako sa dostaneme k samotnému pojmu emočnej inteligencie, je dobré sa zoznámiť s pohľadom mnohých uznávaných psychológov. Tí spravidla definujú osem druhov inteligencie:

  • jazykovo-verbálna inteligencia
  • logicko-matematická inteligencia
  • zvukovo-hudobná inteligencia
  • telesne-pohybová inteligencia
  • vizuálne-priestorová inteligencia
  • vnútorná alebo tiež intrapersonálna inteligencia
  • spoločenská alebo tiež interpersonálna inteligencia
  • prirodzená inteligencia
     

Veľmi zjednodušene môžeme rozdeliť inteligenciu na IQ (čiže inteligenčný kvocient) a EQ (tzv. emočná inteligencia). Historicky je pritom dané, že sa nielen školské systémy, ale aj spoločnosť a kultúra zameriava od raného veku jedincov na vysoký inteligenčný kvocient. V poslednej dobe si ale mnohí začínajú uvedomovať, že vysoké IQ nejde vždy ruka v ruke so spokojným životom a dobrým spoločenským postavením.

Čo je emočná inteligencia?

Počuli ste niekedy o pojme emočnej inteligencie? Poďme si ho v stručnosti predstaviť. Prvýkrát sa o ňom v roku 1990 zmienili P. Salovey a J. D. Mayer a až o päť rokov neskôr ho spopularizoval vo svojej knihe Daniel Goleman.

Pokiaľ hovoríme o nejakej osobe ako o človeku s nízkou emočnou inteligenciou, máme tým na mysli jej neschopnosť zvládať emócie alebo sa vcítiť do emócií ostatných. Prečo je problematika emočnej inteligencie dôležitá? Tento pojem totiž nebudete počuť len v psychológii, ale aj v personalistike či manažmente.

Tento americký psychológ a popularizátor pojmu nezostal len pri samotnej definície emočnej inteligencie ako takej, ale definuje tiež päť jej zložiek:

  • znalosť vlastných emócií
  • zvládanie emócií
  • schopnosť sám seba motivovať
  • vnímavosť k emóciám iných ľudí
  • umenie medziľudských vzťahov

Jednotlivé zložky sa pritom vzájomne ovplyvňujú. Pokiaľ si človek teda napríklad neuvedomuje svoje vlastné pocity, nedokáže ovládať emócie, nevie sa vcítiť do druhých alebo nedokáže rozvíjať a uplatňovať empatiu, jeho emočná inteligencia bude veľmi nízka.

Súčasťou EQ je podľa Golemana znalosť vlastných emócií a ich zvládanie, schopnosť motivovať sám seba, vnímať emócie iných a ovládať umenie medziľudských vzťahov.

Ako využiť emocionálnu inteligenciu

Emočnú inteligenciu možno využiť v osobnom i pracovnom živote. Problém vzniká v okamihu, keď ju jedinci využívajú k osobnému prospechu na úkor ľudí vo svojom okolí. Ak emočne inteligentný človek ale nevyužíva EQ tak, aby iným uškodil, môžeme v jeho osobnostnom, vzťahovom i pracovnom živote zaznamenať mnohé pokroky.

S rastom emočnej inteligencie sa učíme prijať sami seba a byť sami sebou, uspokojiť sa s tým, čo máme. Pri psychickom zaťažení naviac dokážu ľudia s vysokou EQ usmerňovať hladinu stresu, byť efektívnejší pri rozhodovaní, sú spokojnejší a navyše často aj samostatnejší, kreatívnejší a zodpovednejší.

Kvalifikácia správneho manažéra

V žiadnom prípade nie je pochýb o tom, že práve sociálna a emočná inteligencia má svoje miesto v osobnostnom a sociálnom rozvoji každého správneho manažéra. Mnohé kvalifikácie vedúcich pracovníkov musia zodpovedať požiadavkám pre konkrétnu zastávanú pozíciu, ale organizovanie, rozhodovanie a ovplyvňovanie by mali v základnej miere ovládať všetci manažéri.

Z akého dôvodu by práve EQ malo byť súčasťou štruktúrovaného životopisu zamestnanca na vedúcej pozícii? Emočne inteligentný manažéri riadia efektívne nielen sami seba, ale aj ostatné v pracovnom tíme. Významne zvyšujú výkon kolegov a podriadených, znižujú fluktuáciu a ich schopnosť riešiť konflikty je obdivuhodná.

Sú majstrami v umení komunikácie, spokojnosť v ich pracovných kolektívoch dosahuje vysoké hodnoty. Vedľajším, napriek tomu žiaducim, účinkom je tiež fakt, že podriadení sú si vďaka emočne inteligentnému nadriadenému dobre vedomí toho, čo sa od nich vyžaduje.

Ako meriame emočnú inteligenciu?

Samotný profesor Daniel Goleman vytvoril EQ test, ktorý je dostupný na mnohých webových stránkach. Psychologický test emočnej inteligencie, ku ktorému nepotrebujete žiadne teoretické vedomosti, existuje aj v slovenskom jazyku. Vyskúšať si teda teda môžete aj vy. Prečo by mal byť test emočnej inteligencie dobrý aj pre vás? Každý zamestnanec, a nemusí sa nutne jednať o manažérsku pozíciu, by mal vedieť, či pozná a ovláda svoje emócie i emócie ostatných, je empatický, ovláda spoločenské vzťahy a vie motivovať seba aj kolegov.

Viac o téme: Pracovisko Zamestnanie Zamestnanci Správanie Inteligencia Vnímanie Slovensko Emočná inteligencia Medziľudské vzťahy
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, braingames

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy