10 dobre platených pozícií, ktoré môžete vykonávať aj bez predošlých skúseností

Hľadáte si novú prácu, prípadne premýšľate nad úplnou zmenou svojej profesie? Nie vždy potrebujete absolvovať školu alebo mať dlhoročné skúsenosti z danej oblasti. Niektoré povolania si predošlé skúsenosti nevyžadujú a vy sa im môžete začať venovať aj napriek tomu, že ste predtým robili niečo úplne iné.

Na niektorých týchto pozíciách si navyše môžete aj slušne zarobiť, preto sa zamyslite nad tým, či by vás niečo z tohto nebavilo a nenapĺňalo. 

  1. Realitný maklér
    Na začiatok určite budete musieť absolvovať nejaké školenie, najmä ak sa zamestnáte v realitnej spoločnosti niekoho iného. Inak ale nepotrebujete mať žiadne skúsenosti, stačí chuť a motivácia.
  2. Obchodný zástupca
    Ak máte prirodzený dar reči, vyjednávania a presviedčania, na túto pozíciu sa budete hodiť. Zo začiatku budete mať síce len menšie úlohy, no postupne sa môžete vypracovať na hlavného „obchoďáka“. 
  3. Letuška
    Toto povolanie nie je jednoduché, pretože si vyžaduje absolvovanie školiaceho programu, ktoré sa v rámci leteckých spoločností líšia. Vziať vás môžu ale aj bez predošlých skúseností. 
  4. Policajt
    Ak sa chcete stať policajtom, nemusíte absolvovať policajnú akadémiu. Stačí splniť určité podmienky, absolvovať test fyzickej zdatnosti, lekárske vyšetrenie a psychotesty. Potom už môžete pomáhať a chrániť. 
  5. Hasič
    Na prijatie do Hasičského a záchranného zboru sú podmienky podobné ako pri policajtoch. Najväčší dôraz sa kladie na fyzickú zdatnosť, lekársku prehliadku a psychotesty. Samozrejme, uchádzač musí mať viac ako 18 rokov, byť bezúhonný a mať ukončené minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou. 
  6. Vodič z povolania
    Či už sa rozhodnete pre kamionistu, kuriéra alebo vodiča autobusu, budete potrebovať len príslušné vodičské oprávnenie a schopnosť bezpečne šoférovať. 
  7. Pracovník v banke
    Práca v banke si nevyžaduje ekonomické vzdelanie, aj keď je, samozrejme, výhodou. Väčšina bánk poskytuje zaškoľovací program, kde sa naučíte všetko potrebné. Dôležité je, aby vás práca s číslami a peniazmi bavila. 
  8. Grafický dizajnér
    Ak viete pekne kresliť a baví vás to, máte skvelé predpoklady na to, aby ste sa stali grafikom. Môžete začať s jednoduchými zadaniami a keď postupne získate skúsenosti, môžete si za svoje služby vypýtať aj viac peňazí. 
  9. Marketér 
    Práce v marketingu bude vždy dosť, pretože si môžete vybrať rôzne pozície – od copywriterov, cez analytikov, až po správcov sociálnych sietí. Na junior pozíciách nepotrebujete predošlé skúsenosti, no musíte mať chuť učiť sa nové veci. Táto oblasť sa neustále mení a to, čo platilo včera, zajtra už nemusí. 
  10. Hodinový manžel 
    Ak ste šikovní a máte v malíčku najrôznejšie práce okolo domu, môžete sa stať hodinovým manželom. Vždy sa nájde niekto, kto radšej zaplatí za výmenu žiarovky, opravu prasknutého potrubia alebo pokosenie záhrady. Pokiaľ vás to baví, môžete si pekne zarobiť. 

Ktoré z týchto povolaní vás oslovilo najviac?

Viac o téme: Dobrý plat Zmena profesie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy