Ako nedomrviť pohovor: Dajte si pozor na ústa a na tieto chyby

Zdroj: Getty Images

Nerozprávajte príliš dlho, pracujte s hlasom, využívajte pauzy a hlavne: pripravte sa, pripravte sa, pripravte sa. Pohovor je šanca, ktorú by ste nemali prepásť, je preto dôležité sa naň naozaj dobre nachystať. Od pohovoru je to k novej práci už naozaj blízko. Pozrite sa, na aké chyby by ste si mali dať pozor a čo by ste určite nemali vypustiť z úst.

 

 

 

 

Neviete toho veľa o firme
Základné informácie ste našli už v pracovnom inzeráte, netušíte však podrobnosti. Prečo? Pretože ste sa na to vykašľali a dúfali ste, že sa na to personalista jednoducho neopýta. Vaše želanie sa však nevyplnilo a tak tu teraz sedíte a cítite sa trápne, pretože o firme, v ktorej – ako tvrdíte, chcete veľmi pracovať, veľa neviete. Vyhnite sa trápnemu momentu  a nepodceňte naštudovanie si podrobných informácií o vašom možnom budúcom zamestnávateľovi.

Nerozumiete, o čom je pozícia, na ktorú sa hlásite
Dá sa veľmi ľahko odhaliť, či ste len skúsili šťastie a rozposlali svoj životopis na desiatky pozícií. Stačí jedna otázka od personalistu, čo očakávate od pozície, na ktorú sa hlásite a je to jasné. Mali by ste vedieť popísať zmysel tejto pozície, hlavné úlohy a tiež to, čo by ste na túto pozíciu priniesli vy so svojimi vlastnosťami a zručnosťami. Samozrejme, ak vám niečo s danou pozíciu nie je jasné, môžete sa na to personalistu priamo opýtať, aby ste sa vyhli nedorozumeniam v budúcnosti.

Hovoríte o tom, čo neviete a nezvládnete
Je fajn priznať, že vám niečo nejde a že niečo neovládate. Je to lepšie ako tvrdiť, že viete všetko a potom sa pri lámaní chleba ukáže, že ste si len vymýšľali. Myslite však na to, aby vaše nedostatky nezatienili vaše prednosti, pretože o nich by ste na pohovore mali rozprávať v prvom rade. Zvýraznite, čo viete, s čím máte skúsenosti, čo dokážete a ak aj v niečom prax nemáte, navrhnite, ako by ste to vyriešili. Ukážte, že máte záujem sa zlepšovať a učiť sa nové veci.

Ste vo veľkom strese
Faktom je, že pohovor nie je práve tá najpríjemnejšia situácia na svete. Je prirodzené a bežné, že ľudia sú často v strese, nervózni a plní úzkosti. Potom sa ľahko stane, že aj na jednoduché otázky nevedia normálne odpovedať. Ako sa pred pohovorom upokojiť? Vyskúšajte dýchanie zhlboka, až kým nepocítite, že vám už srdce nebije tak splašene. Myslite pozitívne, usmievajte sa a opakujte si, že pohovor zvládnete. Predstavujte si, že pohovor dopadne dobre a bude to príjemné stretnutie. To koniec koncov naozaj nemusí byť ďaleko od reality.

Rozprávate príliš rýchlo
Rýchle rozprávanie je typické pre stresové situácie. Ľudia sa snažia urýchliť nepríjemnú situáciu, potom sa však stane, že im nie je rozumieť a vznikajú trápne momenty. Snažte sa upokojiť, vezmite si čas na premyslenie odpovede, pokojne priznajte, že ste nervózny, chápavý personalista vám určite bude chcieť pomôcť.

Kašlete na prípravu
Stráviť nejaký čas prípravou na pohovor vám rozhodne neuškodí. Popozerajte si na internete užitočné rady a tipy, ako zvládnuť pohovor, zistite si, aké otázky môžete očakávať, pripravte si aspoň hrubý náčrt odpovedí na ne. Pomôže vám to cítiť sa na pohovore uvoľnenejšie, budete sa cítiť v pohode, príjemne a bez stresu.
 

Viac o téme: Pohovor Príprava Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy