Chcete si založiť firmu? Ešte predtým, než sa do toho pustíte, si položte tieto 4 otázky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Povedali ste si, že už máte dosť zamestnaneckého života? Už vás nebaví vás mizerný plat, podmienky, ktoré zasahujú aj do vášho osobného života? Chcete byť sám sebe pánom a šéfom? Snom mnohých ľudí je začať podnikať, viesť si vlastný biznis, ktorý by im umožňoval rozplánovať si pracovné povinnosti podľa seba a priniesol im balík peňazí. Začínate o podnikaní uvažovať aj vy? Na toto sa ale pripravte.

 


 

  1. Uspejete s vaším podnikateľský plánom?
    Chcete vyrábať a predávať tovar? Alebo poskytovať služby? Chcete si otvoriť vlastnú prevádzku? Ešte pred tým, než sa do toho naplno pustíte, si dobre zvážte a zanalyzujte, aké sú vaše šance na úspech. Spravte si prieskum trhu, otestujte si vopred, ako by sa váš produkt či služba predávali. Je dopyt po tom, čo chcete ponúkať? Uživí sa vaša prevádzka? Snažte sa ponúknuť niečo výnimočné, jedinečné, špeciálne, niečo, čo nemá konkurenciu. Prípadne ponúknite niečo, čo vašu konkurenciu predbehne. Nájdite „dieru“ na trhu a vyplňte ju.
  2. Aká forma podnikania bude pre vás najvhodnejšia?
    Chcete byť živnostník alebo si založiť eseročku? Každá z možností má svoje klady aj zápory. Ak chcete spoločnosť s ručením obmedzeným, pripravte si základné imanie. Jeho minimálna výška je 5 000 eur. Výhodou však je, že v prípade s.r.o. ručíte za záväzky firmy iba výškou základného imania, nie súkromným majetkom.
    Nie každý však má k dispozíciu takú čiastku, preto sa mu oplatí jednoduchšia forma podnikania – živnosť. Pri živnosti je postup založenia relatívne rýchly a jednoduchý. Pokiaľ si budete chcieť  založiť a prevádzkovať voľnú živnosť, stačí vám splniť len základné podmienky: vek 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť. Pri remeselnej a viazanej živnosti už budete musieť splniť určité podmienky: preukázať odbornú spôsobilosť a v prípade viazanej živnosti aj inú ako odbornú spôsobilosť (spôsob preukázania je upravený osobitnými predpismi). 
    Alebo by sa vám hodila iná právna forma? O všetkých možnostiach sa dočítate tu.
  3. Máte dostatok financií na spustenie a prevádzkovanie biznisu?
    Často sa hovorí, že začať podnikať môžete aj s takmer prázdnymi vreckami. Je to pravda, avšak len do určitej miery. Všetko závisí od toho, aký veľký je váš biznis plán, či plánujete zamestnať ďalších ľudí, nakúpiť potrebnú techniku a vybavenie. Máte dostatok financií na všetko, čo vás bude čakať? Alebo si budete musieť vziať úver? Aké sú podmienky poskytnutia úveru? Toto všetko by ste mali mať vopred dobre naštudované.
  4. Čo urobíte, ak váš podnikateľský plán nevyjde?
    Žiť s nádejou, že všetko dobre dopadne, je fajn prístup, mali by ste však rátať aj s možnosťou neúspechu. Viete, čo urobíte v prípade, že váš biznis nepôjde tak, ako ste si predstavovali? Ak budú vaši klienti meškať s úhradami faktúr? Ak nebudete mať dostatok zákazníkov? Ak vám už z vašich financií či získaného úveru neostane ani cent? Z čoho budete žiť?

Ak na všetky štyri otázky poznáte odpovede, neváhajte a pustite sa do podnikania. Ak ste však pri niektorých z nich zaváhali, skúste ešte radšej počkať a popracujte na nich. Vyhnete sa tak mnohým nepríjemnostiam a nesplnenému snu.

Viac o téme: Založenie Živnosť Začať S.r.o Ako Podnikať Živnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy