Personalista, ktorý viedol viac než 1 000 pohovorov: Týchto 10 viet už nikdy nechce počuť

Našli ste skvelú pracovnú ponuku, na ktorú ste okamžite zareagovali? Personalista si prezrel životopisy a spomedzi všetkých doručených si vybral aj ten váš? Teraz máte príležitosť zaujať na osobnom stretnutí. Ako však pohovor nepokaziť nevhodnými vetami? A ktoré vety sú vlastne nevhodné? Skúsený HR manažér sa podelil o rady, ktoré najhoršie vety uchádzači vyslovujú na pohovoroch. Vyhnite sa im.

 

 

  1. Som veľmi vďačný za príležitosť byť tu. Ešte raz ďakujem, že ste ma pozvali na pohovor.
    Poďakovať sa za pozvánku je slušné, snažte sa to však neprehnať a nevyznieť ako úplný zúfalec. Personalistovi nemusíte prezrádzať, že je to váš prvý pohovor po veľmi dlhej dobe. Je lepšie, ak pôsobíte, že máte viacero ponúk, z ktorých si vyberáte – stúpa tým tak vaša hodnota.
  2. Môžete mi zopakovať názov pozície?
    Naozaj ste prišli na pohovor bez toho, aby ste vedeli, o akú pozíciu ide? Nikdy, ale naozaj nikdy sa nespýtajte, o akú pozíciu ide. Ukážete tým totiž, že ste absolútne nepripravený a vaše šance poriadne klesnú.
  3. Nikdy som nič podobné predtým nerobil
    Ak aj nemáte dostatok skúseností, váš životopis to jasne ukáže. Ak ste sa však aj napriek tomu dostali na pohovor, je zrejmé, že to pre daného zamestnávateľa nie je až taká prekážka. Nemusíte to teda ešte opakovať na pohovore a upriamovať pozornosť na tento váš nedostatok.
  4. Neviem si predstaviť nikoho viac vhodnejšieho na túto pozíciu ako som ja
    Nie je dobré vystupovať na pohovore ako sivá myška, zároveň by ste však mali krotiť svoje ego. Takisto ste nevideli životopisy ostatných uchádzačov, takéto vyjadrenie by preto mohlo vyznieť veľmi namyslene a povýšenecky. Správne odpoviete, ak budete hovoriť o tom, čo vás robí výnimočným a nie to, že ste výnimočný.
  5. Môj bývalý šéf bol totálny idiot
    Odhliadnuc od toho, že to môže byť pravda, takéto expresívne vyjadrenia by ste si na pohovore u potenciálneho zamestnávateľa mali odpustiť. Nesťažujte sa, neohovárajte, nešírte negatívnu energiu. Čo bolo, bolo, berte to ako ponaučenie. Skôr porozprávajte, čo vám na jeho správaní nevyhovovalo z pracovného hľadiska a ako ste sa to snažili vyriešiť.
  6. Ak by ste ma zobrali, bol by to skvelý míľnik pre môj kariérny rebríček
    Váš nový zamestnávateľ nechce byť len istý obdobím, míľnikom, ktorý vám pomôže dostať sa ďalej, vyššie. Chce, aby ste o jeho spoločnosti uvažovali v dlhodobom horizonte, ako o mieste, kde sa budete rozvíjať a kariérne rásť.
  7. Čo ja viem/Netuším/Neviem
    Vždy sa dá odpovedať lepšie ako myknutím pleca so slovami „Neviem“. Samozrejme, je dobré, ak ste úprimný, nevymýšľate si a neprikrášľujete skutočnosti, ale v tejto situácií je nevyhnutné využiť vaše komunikačné schopnosti.
  8. Nemám žiadne otázky
    Máte pocit, že sa už zamestnávateľa nechcete nič spýtať? Ste si tým naozaj istý? Tak to si pozrite týchto 6 otázok, ktoré personalistovi vyrazia dych, pretože na pohovoroch vôbec nie sú bežné. Pritom ide o otázky, ktoré by mali zaujímať každého uchádzača o prácu.
  9. Máte super hodinky
    Snaha zapáčiť sa personalistovi by mala spočívať v niečom inom, ako v lichotení a skladaní poklôn jeho výzoru či oblečeniu. Ak už naozaj chcete personalistu pochváliť, malo by sa to týkať pracovných záležitostí. Páčilo sa vám, ako s vami komunikoval pred pohovorom? Alebo ako viedol pohovor? Toto môžete bez obáv pochváliť.
  10. Chodia ľudia vo vašej firme do práce radi?
    Úmysel otázky nie je zlý, dá sa však zistiť aj inak, čo najviac drží ľudí v danej spoločnosti. Otočte otázku a spýtajte sa radšej, čo ľudí motivuje zostať v tejto firme.
Viac o téme: A Na Odpovede Pohovor Otázky Ako Odpovedať Pohovory Personalista Pohovore Pohovoroch Pohovorov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: glasdoor; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy