Nešťastný v práci: 5 znakov, že je potrebná zmena

Ilustračné fotoIlustračné foto

Ste nešťastní vo svojej práci a kladiete si otázku, či ju zmeniť alebo nie? Je to otázka, ktorú si kladie každý profesionál v určitom bode svojej kariéry. Nadšenie v práci vedie k vášni a radosti zo života, nezáujem vedie k stresu, stres k vyhoreniu. Tu je 5 situácií, v ktorých je zmena zamestnania zvyčajne nevyhnutná, aby sa neohrozila osobná pohoda:

1. Ste neustále v strese

Už ani po práci a cez víkend neviete vypnúť a myslieť na prácu? Môžete sa dokonca zobudiť uprostred noci a premýšľať o práci. Potom je to neklamný znak toho, že je potrebná zmena. Stres je prirodzenou súčasťou života a môže vás podnietiť k čo najlepším výkonom. Príliš veľa alebo pretrvávajúci stres a neschopnosť si psychicky oddýchnuť od práce je však nezdravá. Pretrvávajúci stres môže viesť k vyčerpaniu, depresii, stiahnutiu alebo dokonca vyhoreniu.

2. Vaša práca ovplyvňuje váš osobný život

Ak ste chronicky vyčerpaní, málo spíte, bolí vás hlava a máte z toho zlú náladu, vaše telo vám možno hovorí, že vaša kariéra nie je pre vás to pravé. Ak je každý rozhovor pri večeri o sťažnostiach na váš pracovný deň, je čas nájsť si novú prácu. Ak vás práca roztrpčuje, skúste si nájsť aktivity, pri ktorých sa budete opäť cítiť sami sebou.

3. Ste apatický a bez vášne

Nielen zo stresu, ale aj zo zdanlivého opaku, apatie, môžete ochorieť a môže to byť znakom toho, že je zmena zamestnania nevyhnutná. Ak máte každé ráno problém vstať z postele, deň čo deň sa vlečiete do práce a v práci vám ubúda energia, mali by ste prehodnotiť svoju aktuálnu situáciu. Dokonca aj pri práci, ktorá vás nadchne, sa vyskytnú časy alebo úlohy, ktoré sú nudné a nezaujímavé. Ak si však už nepamätáte, kedy vás naposledy podnietil nový nápad alebo oživil váš ďalší projekt, je čas prehodnotiť svoj postoj.

4. Ste v slepej uličke

Vaše úlohy sú každý deň rovnaké a vy len pracujete na autopilotovi. Máte pocit, že sa stráca váš čas a talent a nemôžete využiť svoje schopnosti. Kariérny postup neprichádza do úvahy, čo môže ovplyvniť sebavedomie. V takejto situácii by ste si mali sformulovať svoje kariérne ciele a zvážiť, či vám súčasná pozícia pomôže dosiahnuť vaše dlhodobejšie ciele. Ak nie, nájdite si aktivitu, v ktorej môžete využiť svoje silné stránky a rozvíjať nové zručnosti.

5. Zostávate len kvôli platu

Možno máte vo vašej súčasnej práci celkom dobrý plat, ale práca je nudná a hrozná? Ak si musíte neustále nahovárať, aký dobrý máte plat, no každý deň čakáte len na odchod domov, je to znak toho, že zmena by vám prospela. Stabilita a istota v zamestnaní sú zásadne pozitívne, no ak sa prácou iba trápite a premrháte svoj potenciál, môže to mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na vašu kariéru. Takto stratíte vášeň pre prácu.

Ak ste v práci nešťastní a ocitnete sa v situácii, keď je to pre vás psychicky, emocionálne alebo fyzicky príliš namáhavé, alebo máte problémy čo i len dostaviť sa do práce, nieto ešte sa nadchnúť a podať dobrý výkon, mali by ste ísť. Dôvody môžu byť rôzne. Keď ste už niečo vyskúšali, no tieto faktory nemôžete v rámci firmy nijako zmeniť, je čas myslieť na seba.

Viac o téme: Stres Vyhorenie Zmena práce Apatia
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy