Toto sú najčastejšie príznaky vyhorenia

Kým donedávna sme si pojem vyhorenia alebo vyčerpania spájali predovšetkým s manažérskymi pozíciami alebo s náročnou prácou spojenou napríklad so starostlivosťou o ťažko chorých, dnes už vieme, že je to ešte zložitejšie. Vyhorenie a vyčerpanie môže postihnúť zaneprázdnených rodičov alebo tých, ktorých práca jednoducho frustruje, hoci sa zvonka nezdá byť priveľmi náročná. Syndróm vyhorenia v skutočnosti môže postihnúť takmer každého zamestnanca. Ako ho spoznáte a ako s ním bojovať?

Nie je pravda, že syndróm vyhorenia, anglicky burn out alebo burnout, hrozí len ľuďom v namáhavých profesiách. Môže postihnúť prakticky kohokoľvek, pričom najčastejšie postihuje ľudí stredného veku. Ak teda máte dojem, že vás syndróm vyhorenia môže stretnúť alebo sa domnievate, že už sa u vás prejavil a beriete ho na ľahkú váhu, skúste sa zamyslieť nad tým, aké to môže mať dôsledky na váš pracovný a súkromný život.

Príznaky, že sa blíži syndróm vyhorenia

V práci väčšina ľudí očakáva určitú vďaku za svoju aktivitu. Ak ju však nepocíta, začnú prepadať v úzkosť, a ich práca ich jednoducho začne dusiť. Príznaky syndrómu vyhorenia nastupujú postupne a v práci sa prejavujú napríklad tým, že vás už vlastne ani veľmi nezaujíma, ani nestresuje, čo sa v práci deje. Prípadne sa snažíte pracovným úlohám vyhnúť. Ďalšiu premenou, ktorá má tendenciu spúšťať syndróm vyhorenia je práve stres. Ak je ho veľa a ak nie je vykompenzovaný ničím pozitívnym, dostanete do mínusu, ktorý v tomto prípade predstavuje zlyhanie organizmu.

Aké sú teda hlavné príznaky vyhorenia?

Príznaky vyhorenia prichádzajú pozvoľna a majú pomerne pomalý nástup. Najprv vás prepadne únava, ktorá je častým prvotným prejavom toho, že sa s ľudským telom deje niečo neobvyklé. Prinútiť sa ráno vstať a venovať sa každodenným povinnostiam sa môže stať doslova nesplniteľnou úlohou. Ruka v ruke s únavou idú samozrejme aj problémy so spánkom. Prejaviť sa môže aj bolesť hlavy, problémy so žalúdkom, zažívacie ťažkosti či bolesti chrbta a zadýchate aj pri v podstate banálnych činnostiach.

To, že sa s vami ale skutočne niečo deje spoznáte predovšetkým tak, že vaše pracovné tempo klesne natoľko, že si nebudete schopný poradiť ani s tou najmenej náročnou úlohou. Kvalita práce tak bude rapídne klesať. K týmto problémom sa budú postupne ale nabaľovať ďalšie, ktorými budú viditeľné zmeny vo vašom správaní, ktoré to sú?

  • Podráždené a agresívne správanie. Hnev u postihnutého vyvolá aj ten najmenší podnet.
  • Horlivosť, väčšia otvorenosť ku konfliktom ako na pracovnom poli, tak doma. Ďalej tiež väčšia podozrievavosť voči svojmu okoliu.
  • Plačlivosť je ďalším príznakom, ktorým trpia ľudia so syndrómom vyhorenia, ďalej úzkosť z nedostatočného ohodnotenia a pocit úplného zlyhania.
  • Sklon k návykovým látkam a to predovšetkým k alkoholu, ktorým sa dotyčný snaží svoju momentálnu situáciu vyriešiť, a ktorý žiaľ vyvoláva ešte väčšie problémy.
  • Výnimkou nie sú ale ani rôzne dopingové látky, ktorými sa snaží dotyčný získať späť svoju stratenú energiu a elán.
  • Niektorí jedinci môžu mať sklon k prejedaniu sa. 

Ako liečiť syndróm vyhorenia?

Našťastie sa aj so syndrómom vyhorenia dá bojovať, hoci je niekedy ťažké vyhľadať pomoc v najbližšom okolí. Pretože ani váš partner alebo rodina nemusí pochopiť, ako na tom ste, pretože môžu mať subjektívny pocit, že toho nezvládate ani zďaleka toľko, čo zvládajú oni.

Pokiaľ na sebe pozorujete príznaky vyhorenia, je na mieste vyhľadať odborníka, teda psychológa. Prípadne pracovného kouča. Medzi prevenciu patrí duševná hygiena, teda čas, ktorý budete mať len pre seba. Odpočinok, koníčky, pohyb na čerstvom vzduchu a tiež udržiavanie sociálnych vzťahov nesúvisiacich so zamestnaním. Ak sa budete, aj keď iba vo voľnom čase, vídať len s kolegami, ťažko sa úplne odpútate od tém, ktorá súvisia s vašimi pracovnými záväzkami. Ak máte prácu, kde je vyššia pravdepodobnosť syndrómu vyhorenia, môžete v rámci prevencie uvažovať aj nad špeciálnym životným poistením. V núdzi vám môže takéto poistenie pokryť nevyhnutné náklady spojené s liečbou a pokojnejšie zvládnuť ťažké obdobie.

Viac o téme: Zdravie Práca Motivácia Produktivita Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, psychologytoday

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy