Prečo kupujete aj to, čo nepotrebujete? Prestaňte míňať na zbytočnosti, takto vám v peňaženke zostane viac peňazí

To sa mi hodí a dokonca to majú aj v zľave. Ako keby ste sa počuli, však? Počet vecí, ktoré dnes ľudia vlastnia, je až šokujúci. Prečo ale kupujeme viac vecí než v skutočnosti potrebujeme? Ak by človek poznal odpoveď na túto otázku, pravdepodobne by sa mu viac darilo oslobodiť svoj život a financie od zbytočných vecí. Namiesto toho by mohol investovať do niečoho hodnotnejšieho než je hmotný majetok. Trápi aj vás zbytočné a hlúpe míňanie? Zistite, prečo človek kupuje viac, než potrebuje a ako proti tomu bojovať.

  1. Túžba po zabezpečení
    Myslíte si, že hromadenie majetku vás zabezpečí do budúcna? Taká je logika ľudstva. Ak vlastníctvo hmotného majetku zabezpečuje, tak vlastníctvo ešte väčšieho množstva majetku povedie k ešte väčšej bezpečnosti. Čo ak sa však majetok a peniaze znehodnotia alebo stratia? Bezpečie vyplývajúce z majetku však v skutočnosti môže byť menej stabilné, než ste si mysleli. Je dobré mať vytvorenú finančnú rezervu, extrémom však je, ak človek nahromadí majetok, na ktorého minutie nebude stačiť jeden život.
  2. Túžba po šťastí
    Vedia vás spraviť veci šťastnými? Len málokto pripustí, že hľadá šťastie v hmotnom majetku, no takýmto životom žije mnoho ľudí. Veď preto je toľko tých, ktorí sa snažia získať väčšie domy, rýchlejšie autá, modernejšie technológie a štýlovejšie oblečenie. Zároveň dúfajú, že vďaka týmto veciam budú šťastnejší. Bohužiaľ, takéto šťastie je aj v tom najlepšom prípade len dočasné.
  3. Veríte reklamám
    Vedeli by ste povedať, koľko reklám vás zasiahne počas jedného dňa? Bilbordy, letáky, rozhlasové a televízne spoty, reklama na internete... Je ich neskutočne veľa. A každá z nich nesie to isté posolstvo: Majte lepší život, stačí, ak si kúpite to, čo predávame. Niekedy je ťažké odolať, zapchať si oči aj uši. Posolstvá reklám nás ovplyvňujú viac, ako si myslíme. Aj preto občas kupujeme veci, ktoré v skutočnosti nepotrebujeme a zbytočne míňame peniaze. Ak si na to chcete dať pozor, uplatnite jednoduché pravidlo: pred tým, ako si niečo kúpite, si vezmite deň na rozmyslenie.
  4. Chcete zapôsobiť
    Lebo dúfate, že vecami zapôsobíte na ostatných ľudí. V bohatej spoločnosti sa závisť stáva hybnou silou pre ekonomickú aktivitu. Často je to teda bohužiaľ príležitosť na to, aby sme naše bohatstvo, dôležitosť a finančný úspech ukázali svetu.
  5. Žiarlivosť
    Žiarlime na ľudí, ktorí toho vlastnia viac. Aj keď je porovnávanie sa s ostatnými prirodzeným prejavom našej ľudskosti, stále si všímame, čo si iní ľudia kupujú, čo nosia a aké autá šoférujú. A naša spoločnosť takéto porovnávanie podporuje. Príliš často si tak kupujeme veci, ktoré nepotrebujeme, a to len preto, že ľudia v našich sociálnych kruhoch ich majú tiež. Ak však potrebujete pekné veci na to, aby ste urobili dojem na svojich priateľov, mali by ste zmeniť kruhy, v ktorých sa pohybujete.
  6. Kompenzácia nedostatkov
    Nakupovaním vecí sa mnoho ľudí snaží kompenzovať svoje nedostatky. Hľadajú sebavedomie v oblečení alebo v autách. Nakupovaním nepotrebných predmetov človek často zaháňa osamelosť, bolesť alebo smútok. Hmotnými vecami sa snaží utíšiť svoju nespokojnosť. Tá sa však takto odstrániť nedá. O tom, čo vás trápi, by ste mali hovoriť, ropzrávať sa a riešiť to.
  7. Sebeckosť
    Človek je sebeckejší, než by bol ochotný priznať a len málokto si pripustí, že ľudská duša je pevne spojená so sebeckosťou a chamtivosťou. Stačí sa však pozrieť do histórie, ktorá je dokonalou ukážkou ľudského egoizmu. Túžba človeka rozširovať svoje osobné kráľovstvo, získať ešte väčšie územie - to všeto sa prejavilo vojnami, nátlakmi sily a nečesnosti. Zdá sa vám to povedomé? Áno, sebeckosť je výrazne prítomná aj v dnešnej dobe. Vy sa však k tejto vlne pridať nemusíte, pokúste sa bojovať so svojím sebeckým ja.

 

  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy