6 slov, ktoré nikdy nepoužite v pracovných e-mailoch: Prezradia, že vám chýba sebavedomie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Gettty Images

Myslíte si, že nezáleží na tom, ako váš e-mail napíšete? Že najdôležitejšie je, aby príjemca správu dostal a urobil to, čo od neho požadujete? Nie je to celkom tak. Váš e-mail naznačuje, aký ste človek a ovplyvňuje to aj príjemcu. Úlohy od vás možno nebude považovať za nevyhnutne dôležité a v zozname urgentnosti si ich presunie až na posledné priečky. Stačí niekoľko slov vo vašom e-maile a príjemca zistí, že nemáte dostatok sebavedomia.

 

 

  1. "Len"
    Podobné slová: "iba"
    Príklad: "Len sa chcem spýtať, či už si mal čas pozrieť sa na to moje zadanie."
    Prečo je to chyba: Ak používate slovíčka ako iba, len, znižujete tým dôležitosť danej veci. Nie, nechcete sa len spýtať, vás to naozaj zaujíma a potrebujete vedieť, ako to vyzerá a či už kolega začal s úlohou od vás.
    Ako to napísať správne: "Prosím ťa, ako to vyzerá s mojím zadaním? Vieš mi poslať prvý náhľad? Ďakujem."
  2. "Asi"
    Podobné slová:  "možno; pravdepodobne; mal/a by som"
    Príklad: "Asi ti to pošem dnes do obeda."
    Prečo je to chyba: Všetky tieto slovíčka naznačujú istú nejasnosť, nič nesľubujú, sú skôr otvorené. Je však fér neťahať niekoho za nos, ak si niečím nie ste istý, napíšte, ako to s vami vyzerá.
    Ako to napísať správne: "Dnes do obeda to už poslať nestihnem, pretože mám pracovné stretnutie. Rátaj s tým ale do konca dnešného pracovného dňa."
  3. "Skús"
    Príklad: "Skúsim sa na to pozrieť."
    Prečo je to chyba: Ak napíšete toto slovíčko, naznačíte tým vašu neistotu o vykonaní danej práce. Nie je nič zlé na tom požiadať o pomoc, ak sa bojíte, že danú úlohu neurobíte správne.
    Ako to napísať správne: "Urobím to dnes, ešte pred tým ale mám pár otázok, mohli by sme sa k tomu na päť minút stretnúť?"
  4. "Myslím si...."
    Podobné slová: "podľa mňa; ja to vidím tak, že...; nie som si istý, ale..."
    Príklad: "Myslím si, že ak to urobíme takto, získame z toho oveľa viac."
    Prečo je to chyba: Používať tento výraz, ak niečo tvrdíte, nie je dobrým argumentom. Aj vaši kolegovia si určite niečo myslia, no neznamená to, že je správne a dobré riešenie. Ak niečo tvrdíte, podložte to faktami a doterajšími výsledkami.
    ​Ako to napísať správne: "Štatistiky za posledný polrok ukazujú, že ak to urobíme takto, získame z toho oveľa viac."
  5. "Ako"
    Podobné slová: "akože, tak, nejak/o"
    Príklad: "Akože áno, máš pravdu, ale ako zvoľme radšej postup, že sa s nimi spojíme nejako telefonicky, tak to vyriešime rýchlejšie." 
    Prečo je to chyba: Klaďte dôraz na vaše vyjadrovanie v e-mailovej komunikácii. Kým "ako, akože" sa v rozhovore z očí do očí stratí a zanikne, v e-maile bude pôsobiť veľmi rušivo a neodborne. Obzvlášť v písanom prejave si dajte pozor na rôzne takéto pomocné barličky.
    ​Ako to napísať správne: "Áno, máš pravdu, zvoľme ale radšej postup, že sa s nimi spojíme telefonicky, vyriešime to rýchlejšie."
  6. "Prepáč"
    Podobné slová: "mrzí ma to, je mi to ľúto, ospravedlňujem sa"
    Príklad: "Prepáč, o 13:00 mám stretnutie, ale o druhej môžem."
    Prečo je to chyba: V tomto prípade naozaj nie je nutné sa ospravedlňovať, keďže to nie je vaša vina, že máte stretnutie. Neznižujte zbytočne ospravedlňovaním sa svoju hodnotu.
    Ako to napísať správne: "O jednej už mám jedno stretnutie. Môžeme sa stretnúť o druhej?"

 

Viac o téme: Práca Pracovný mail
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: monster; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy