Žena chcela ušetriť peniaze, prestala si kupovať oblečenie: Kompletne jej to zmenilo život, pozrite sa, ako

Pani Frugalwoodsová (pseudonym) je mladá žena, ktorá sa rozhodla prestať kupovať oblečenie. Jedného dňa si povedala, že si už nekúpi šaty, topánky, doplnky, kabáty, ponožky, opasky, spodnú bielizeň – jednoducho nič. Po troch rokoch neskôr sa na svojom blogu rozhodla podeliť o to, čo ju táto výzva naučila. Pozrite sa, ako sa zmenil jej pohľad na niektoré veci v živote.

 

 

 

  1. Ak chcete niečo vo svojom živote zmeniť, spravte z toho dlhodobý návyk
    Ak sa rozhodnete pre nový návyk vo vašom živote (zdravšie sa stravovať, začať šetriť, alebo napríklad prestať kupovať oblečenie) neurčujte si dátum, do kedy to budete robiť. Ak máte totiž stanovený termín, len veľmi ťažko sa vám podarí z nového návyku urobiť niečo dlhotrvajúce. Stále totiž budete myslieť na to, koľko dní to ešte budete musieť „vydržať“, prípadne si budete spisovať zoznamy, čo všetko si doprajete, keď vaša výzva skončí. Namiesto toho si povedzte, že je to jednoducho nový aspekt vášho života a robte všetko pre to, aby sa v ňom usadil nastálo.
  2. Nedovoľte si žiadne výnimky
    Táto žena, ktorá si zvolila zaujímavý experiment, sa rozhodla nepovoliť si žiadne výnimky. Vďaka nim by totiž mohla ľahko skĺznuť k porušeniu svojho návyku a celé jej snaženie by vyšlo navnivoč.
  3. Uvedomte si, že len pár vecí je naozaj nevyhnutných
    Spomínaná pani Frugalwoodsová počas svojej výzvy riešila aj dilemu kúpy nových šiat do práce. Mala totiž pocit, že pekné a nové oblečenie je pre prácu nevyhnutné. Uvedomila si však, že to nie je pravda. Áno, potrebovala vyzerať dobre vo svojom zamestnaní a očiach kolegov, avšak na to, aby to dosiahla, nepotrebovala nové šaty. Vďaka svojmu experimentu zistila, že nielen kolegovia, ale dokonca aj jej blízki priatelia si ani nevšimli, že nosí stále tie isté veci. Aj napriek tomu dostávala veľa komplimentov týkajúcich sa jej outfitov.
    Priznala tiež, že si uvedomila, koľko peňazí z výplaty minula na veci, ktoré si myslela, že potrebuje. Nové oblečenie do práce, nový účes, aby vyzerala profesionálnejšie, drahý obed po náročnom týždni v práci, ranná káva v kaviarni... Zistila však, že to všetko je životný štýl, ktorý si sama vytvorila, ktorý jej mal robiť radosť. V skutočnosti však pre šťastný život potrebovala úplne iné veci – tie, ktoré sa nedajú kúpiť.
  4. Spoliehajte sa na seba, nie na veci, ktoré si môžete kúpiť
    Cieľom výzvy mladej ženy nebolo len ušetriť peniaze, snažila sa tiež zbaviť posadnutosti svojím výzorom. Asi vás to prekvapí, no tvrdí, že keď prestala nakupovať, začala sa cítiť viac sebavedome, pretože sa už nespoliehala na svoje oblečenie či štýl – začala sa prezentovať sama sebou.
  5. Vážte si, čo máte
    Aj vy sa často postavíte pred skriňu a poviete si, že nemáte čo na seba? To isté zažívala aj spomínaná žena. Prezrádza však, že keď sa pustila do výzvy, zmenil sa jej pohľad. Namiesto pocitu nedostatku sa začala na to, čo má, pozerať s vďakou. Vykročila z kolotoča konzumného života, prestala sledovať najnovšie trendy v móde a začala si obliekanie naozaj užívať. Uvedomila si totiž, že naháňanie sa za najnovšími kúskami je nekonečný beh, o ktorom módne spoločnosti vedia a preto pravidelne predsúvajú nové a nové inšpirácie. To však zastavila a namiesto toho sa začala lepšie starať a vážiť si veci, ktoré už vo svojom šatníku mala.
Viac o téme: Šetrenie peňazí Rok bez oblečenia
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy