Žijete od výplaty k výplate? Vyskúšajte tieto 4 tipy a v peňaženke budete mať viac peňazí

Čo ak by ste sa mohli zbaviť dlhu a začať šetriť peniaze v jednoduchom pláne, ktorý má len štyri kroky? Ak hľadáte spôsob, ako sa zbaviť pôžičiek a vytvoriť si finančnú rezervu, tieto rady sú pre vás ako ušité. Na to, aby sa do vašej peňaženky dostalo viac peňazí, nepotrebujete zmeniť prácu či nájsť si ďalšiu. Stačí len, ak sa pár minút denne venujete svojim financiám. Pozrite sa na tieto 4 jednoduché kroky, ktoré vám pomôžu ušetriť si peknú sumu peňazí.

 

 

  1. Otvorte si nový bankový účet a urobte štartovací vklad
    Prečo nový účet? Pretože mať separátny účet, z ktorého sa peniaze len ťažko vyberajú, je niečo, čo potrebujete, ak si nedokážete odložiť peniaze bokom. Výhodou je, že dnes môžete mať bankový účet zadarmo, je teda jednoduché si ho vytvoriť a pravidelne naň posielať vami zvolenú sumu peňazí. Čím viac sa bude objem peňazí na účte zväčšovať, tým viac budete motivovaný odkladať si. Naše odporúčanie je previesť peniaze na tento účet vždy v deň, keď príde výplata. Nečakajte na koniec mesiaca, vtedy sú na účte väčšinou len „omrvinky“. Preveďte teda hneď, ako vám príde mzda, peniaze na nový účet. Koľko? To závisí od rozpočtu, ktorý si stanovíte. Viac o ňom nájdete v nasledujúcom bode.
  2. Stanovte si rozpočet a dodržte ho
    Koľko eur potrebujete na splátky a účty? Koľko peňazí potrebujete na nákup potravín a chod domácnosti? Vaše peniaze si – či už v mysli, alebo aj na papieri, rozdeľte na kôpky. Zarátajte tu určite aj sumu, ktorú si chcete odkladať a myslite aj na to, koľko eur si vyčleníte na to, aby ste si urobili radosť. Tieto sumy dodržujte – zaplaťte najprv vždy to najdôležitejšie (splátku pôžičky, nájomné, elektrinu, ...) a potom narábajte so sumami, ktoré ste si vyčlenili.
  3. Analyzujte svoje bankové výpisy a účtenky
    Nezahadzujte neotvorené výpisy, venujte im dostatok času. Dobre si pozrite, na čo presne išli vaše peniaze. Zamerajte sa aj na drobné výdavky – keď sa totiž zrátajú, dohromady vedia urobiť peknú sumu. Analyzujte, na čo ste najčastejšie minuli vaše peniaze a zistite, či to boli naozaj nevyhnutné výdavky. Na základe vašich zistení si spravte plán a stratégiu na ďalší mesiac: ak ste napríklad v predchádzajúcich týždňoch minuli veľa peňazí na oblečenie, vyhýbajte sa obchodom a butikom či nakupovaniu cez internet.
  4. Vytvorte si nový zdroj príjmu – aspoň 20-30 eur mesačne
    Zvažujte, ako môžete zabezpečiť, aby ste si každý mesiac prilepšili aspoň o 20-30 eur. Radi pečiete? Ponúknite svoje cukrárske schopnosti iným. Máte voľnú izbu v byte? Dajte ju do prenájmu prostredníctvom Airbnb. Viete hrať na klavír? Ponúkajte súkromné hodiny. Zamyslite sa, akým spôsobom zabezpečíte, aby vám na vaše konto pravidelne pribúdalo aspoň pár eur. Tieto peniaze, ktoré zarobíte, ihneď presmerujte na osobitný účet s úsporami.
Viac o téme: Sporenie Šetrenie peňazí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: myfinance; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy