Mladík mal na účte 2 doláre, o 5 rokov už 1 milión: Toto radí všetkým, ktorí chcú zbohatnúť

V roku 2010 mal Grant Sabatier 24 rokov a na účte nelichotivých 2,26 dolára. Nestačilo mu to ani na to, aby si kúpil obed. Uvedomoval si, že takto to nejde a veci v jeho živote sa musia zmeniť. A rovno sa aj do toho pustil. Zaumienil si, že zarobí 1 milión dolárov a pôjde do dôchodku tak skoro, ako sa len dá.

A aj sa mu to podarilo. Sabatier znásobil svoj príjem – zarábal viac než 300-tisíc ročne a podarilo sa mu ušetriť 80% z týchto peňazí. To, čo ušetril, potom investoval. Stačilo mu len päť rokov, tri mesiace a šesť dní, aby dosiahol svoj cieľ a na jeho účte zasvietilo 1,2 milióna dolárov. To bolo v roku 2015.

Kľúčovým faktorom pri znásobovaní majetku bolo odkladať čo najviac peňazí, ako sa dá. Sabatier ale ako najlepšiu radu v snahe stať sa bohatým odporúča zvýšiť svoj príjem. Ako? V práci, ktorú aktuálne máte. „Začnite v práci, ktorú momentálne máte. Chcete v nej predsa zarábať toľko, koľko sa len maximálne dá,“ hovorí dnes 34-ročný milionár. „Neverili by ste tomu, ale väčšina ľudí necháva kopec peňazí svojmu zamestnávateľovi a ukracujú sami seba,“ vysvetľuje.

Nebojte sa vypýtať si viac

Sabatier preto odporúča vyťažiť z vášho súčasného zamestnania všetko, čo sa len dá. Zistite si, či využívate všetky benefity, ktoré váš zamestnávateľ ponúka. Mnohé z nich vám pomôžu ušetriť peknú sumu peňazí. Ako ďalší krok si zistite, či ste férovo odmeňovaný za prácu, ktorú vykonávate. Je totiž pravdepodobné, že nie ste. „Mnoho ľudí sa bojí otvoriť otázku platu. Boja sa odmietnutia alebo toho, že ich zamestnávateľ vyhodí, ak by sa odvážili vypýtať si viac. Aj preto nezarábajú toľko, koľko by mohli,“ hovorí. Sabatier tiež dodáva, že ľudia často ani nevedia, aký veľký vplyv majú na to, koľko môžu zarábať.

Varuje však, že ešte pred tým, ako napochodujete k zamestnávateľovi a požiadate ho o vyšší plat, mali by ste si urobiť prieskum toho, koľko môžete zarábať. „Preštudujte si situáciu na trhu, aby ste pochopili, koľko by ste mohli zarábať,“ radí. „Vaša trhová hodnota predstavuje sumu peňazí, ktorú je ochotná iná firma zaplatiť za prácu, ktorú vykonávate s vašimi skúsenosťami a zručnosťami,“ vysvetľuje.

3 zdroje, ktoré vám pomôžu zistiť, aká je vaša trhová hodnota

  1. Pracovné portály
    Najjednoduchšie miesto, kde môžete začať. Pozrite si podobné pracovné ponuky a hneď uvidíte, na koľko si cenia iní zamestnávatelia ľudí na pozícii, ktorú vykonávate.
  2. Kariérni poradcovia
    Sú to ľudia, ktorí pravidelne sledujú pracovný trh a mali by mať prehľad o jednotlivých pracovných pozíciách aj o ich finančných ohodnoteniach. Ak si nie ste istý, poraďte sa s nimi.
  3. Prieskumy na trhu
    Existuje viacero platových prieskumov, ktoré vám pomôžu ľahko a jednoducho zistiť, koľko sa zarába na jednotlivých pozíciách.
Viac o téme: Peniaze Bohatstvo Ako byť bohatý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Text: ext; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy