Mám nárok na návštevu u lekára v skúšobnej dobe?

Zamestnávate je povinný poskytnúť zamestnancovi voľno len k vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času a na nevyhnutne potrebný čas.Zamestnávate je povinný poskytnúť zamestnancovi voľno len k vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času a na nevyhnutne potrebný čas. Zdroj: photl.com

Vo firme pracujem asi jeden mesiac. Som v skúšobnej dobe. Bola som objednaná na odborné vyšetrenie k lekárovi, tak som si pýtala priepustku. Žiadnu som nedostala, že u nich sa priepustky nedávajú a že podľa toho či budem mať nadčasy alebo budem mať neplatené voľno. Je normálne, že organizácia nedáva priepustky? Osobne si myslím, že mám nárok na zaplatenie štyroch hodín pri návšteve doktora.

 

Poradňa: Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, a to nasledovne:

  1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
  2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
  3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Zákon nerozlišuje ani nestanovuje žiadne osobitné podmienky, ak je zamestnanec v skúšobnej dobe alebo vo výpovednej dobe. Zamestnávate je povinný poskytnúť zamestnancovi voľno len :

  • Ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času a
  • Na nevyhnutne potrebný čas.

Lekár musí vyznačiť na potvrdení, ktorý vydá zamestnancovi čas trvania vyšetrenia alebo ošetrenia; zamestnávateľ nemusí poskytnúť náhradu mzdy za dlhší časový úsek ako trvanie vyšetrenie.

Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní, požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a preukázať dôvod prekážky v práci vopred. Ak zamestnancovi nebol dôvod prekážky v práci známy vopred, musí upovedomiť zamestnávateľa bez zbytočného odkladu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ošetrenie Vyšetrenie Prehliadka Lekár Voľno Doktor Priepustka Preplatenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy