Zdravotná prehliadka zamestnancov. Kto ju uhrádza?

Náklady spojenené so zaisťovaním bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný znášať zamestnávateľ.Náklady spojenené so zaisťovaním bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný znášať zamestnávateľ. Zdroj: photl.com

Na viacerých stránkach som sa dočítal, že zamestnávateľ je povinný uhradiť vstupnú zdravotnú prehliadku. Mohli by ste mi dať odkaz na presný zákon a paragraf, v ktorom je to jasne napísané? V práci mi naznačili, že si to mám zaplatiť sám.

Poradňa: Jednou zo základných povinností, ktorú musí  v zmysle  ustanovenia § 6  ods, 1 písm.q) zákona č.  124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci vykonať v záujme zabezpečenia bezpečnostia a ochrany zdravia pri práci , zamestnávateľ vykonať, je  zabezpečiť vykonávanie zdravotného dohľadu vrátane lekárskych preventívnych prehliadok vo vzťahu k práci,  a to v pravidelných intervaloch s prihliadnutím na charakter práce a na pracovné podmienky na pracovisku, ako aj vtedy, ak o to zamestnanec požiada.

V odseku 11 § 6 uvedeného zákona je výslovne stanovené,  že náklady spojené so zaisťovaním bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný znášať zamestnávateľ; tieto náklady zamestnávateľ nesmie presunúť na zamestnanca.

Zamestnávateľ je v zmysle zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravotníctva a o zmene a doplnení niektorých zákonov zabezpečiť pre svojich zamestnancov posudzovanie zdravotnej spôsobilosti na prácu, ak vykonávajú práce zaradené do vyššej skupiny náročnosti práce, t.j. do skupín 3 a 4.

Ak ide o práce zaradené do prvej a druhej kategórie, lekárske preventívne prehliadky vo vzťahu k práci u fyzickej osoby, ktorá sa uchádza o zamestnanie, môže vykonávať okrem lekárov pracovnej zdravotnej služby aj lekár so špecializáciou na všeobecné lekárstvo alebo všeobecná starostlivosť o deti a dorast.

V praxi zamestnávatelia posielajú  zamestnancov na vstupné lekárske prehliadky k pracovnej zdravotnej službe, ktorú  je v zmluvnom vzťahu so zamestnávateľom; v prípade prác zaradených do prvej a druhej kategórie môže  uchádzač o zamestnanie absolvovať prehliadku aj u svojho všeobecného lekára, pričom náklady s tým spojené znáša zamestnávateľ.

Výsledkom posúdenia  zdravotnej spôsobilosti na prácu je posudok o zdravotnej spôsobilosti na výkon konkrétnej činnosti.  Lekár odovzdá posudok zamestnávateľovi. Ako vyplýva aj z ustanovenia § 30 ods. 14 zákona č. 355/2007 Z.z., náklady, ktoré vznikli v súvislosti s posudzovaním zdravotnej spôsobilosti na prácu vrátane nákladov na prehliadky pred uzatvorením pracovnoprávneho vzťahu a po skončení pracovnoprávneho vzťahu uhrádza zamestnávateľ. 

Ak zamestnávateľ odstúpil od pracovnej zmluvy z dôvodu, že zamestnanec nenastúpil do práce po uzavretí pracovnoprávneho vzťahu, zamestnanec je povinný uhradiť zamestnávateľovi náklady, ktoré mu vznikli pri posudzovaní jeho zdravotnej spôsobilosti na prácu lekárskou preventívnou prehliadkou vo vzťahu k práci.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ošetrenie Lekár Starostlivosť Zdravotná Služba Pracovná Spôsobilosť Lekárska PZS
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy