Svoju neprítomnosť pri kontrole PN vysvetlite do troch dní

Svoju neprítomnosť pri kontrole PN vysvetlite do troch dní.Svoju neprítomnosť pri kontrole PN vysvetlite do troch dní. Zdroj: photl.com

Ak k vám príde počas PN-ky kontrola a nie ste doma, vašu neprítomnosť musíte vysvetliť do trch dní. Ak tak neurobíte, hrozí vám nevyplatenie nemocenskej dávky odo dňa porušenia liečebného režimu.

Sociálna poisťovňa upozorňuje dočasne práceneschopných poistencov, aby v prípade kontroly dodržiavania liečebného režimu spolupracovali s jej zamestnancami. Týka sa to najmä tých poistencov, ktorých pri kontrole dodržiavania liečebného režimu nezastihli doma.

Ak takíto práceneschopný do troch pracovných dní splní svoju povinnosť a preukáže Sociálnej poisťovni dôvody svojej neprítomnosti na adrese uvedenej na Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti, neznamená to problém. Pokuta alebo iný hmotný postih im však hrozí v prípade, ak nebudú so Sociálnou poisťovňou komunikovať.

V roku 2012 vykonala Sociálna poisťovňa 104.700 kontrol dodržiavania liečebného režimu. Bolo to o 10.651 kontrol viac ako v roku 2011. Pri 24.986 kontrolách, teda pri každej štvrtej kontrole, mali zamestnanci Sociálnej poisťovne podozrenie z porušenia liečebného režimu. Išlo o prípady, keď dočasne práceneschopný poistenec neplnil napríklad pokyny o zotrvaní na lôžku, o zákaze fajčenia, požívania alkoholických nápojov, o vykonávaní domácich prác alebo išlo o svojvoľný odchod mimo územie SR.

Peter Višváder zo Sociálnej poisťovne uviedol: "Sociálna poisťovňa upozorňuje tých poistencov, ktorí si počas DPN doma nájdu písomné oznámenie o tom, že v čase ich neprítomnosti vykonali zamestnanci Sociálnej poisťovne kontrolu dodržiavania liečebného režimu, aby sa čo najskôr, avšak najneskôr do troch pracovných dní, prihlásili v pobočke Sociálnej poisťovne a podali vysvetlenie, prečo v čase kontroly neboli doma."

Na základe zákona o sociálnom poistení poistenec v prípade preukázaného porušenia liečebného režimu a bez vysvetlenia, kde sa nachádzal v čase kontroly, nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom. Sociálna poisťovňa v minulom roku zistila 525 prípadov porušenia liečebného režimu, pri ktorých bol vylúčený nárok na výplatu dávky a uložila 232 pokút.

 

Viac o téme: Domáce Dávky Vysvetlenie Práceneschopnosť Nemocenská PN Nemocenské PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy