Zamestnávateľ nemusí ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca

Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázaťPrekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať Zdroj: photl.com

Obvodný lekár mi vystavil tri priepustky na tri po sebe idúce dni z dôvodu preliečenia choroby. Na každej priepustke je napísané,,platí celý deň." Je povinný zamestnávateľ tieto priepustky uznať a vyplatiť mi za tieto dni mzdu?

Poradňa: Lekárske vyšetrenie počas pracovnej doby je, ak sú splnené určité podmienky stanovené zákonom, zároveň je prekážkou v práci na strane zamestnanca, kedy je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku.

Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi pracovné voľno z dôvodu ošetrenia alebo vyšetrenia v lekárskom zaradení na nevyhnutne potrebný čas a len v prípade, ak nebolo možné absolvovať vyšetrenie mimo pracovného času. Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu.

Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie, v tomto prípade lekár, je povinný potvrdiť zamestnancovi doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Z uvedeného vyplýva, že na účely potvrdenia a ospravedlnenia neprítomnosti zamestnanca v práci je potrebné preukázať aj dĺžku trvania ošetrenia.   Zamestnávateľ poskytuje zamestnancom pracovné voľno na návštevu lekára len v prípade, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať alebo absolvovať mimo pracovného času.

Zo zákona vyplýva,  že zamestnanec má nárok na poskytniutie voľla na ošetrenie alebo vyšetrenie u lekára, v nevyhnutnom rozsahu, ak nebolo možné vyšetrenie absolvovať mimo pracovného času. Zamestnávateľ však nie je povinný ospravedlniť aj čas neprítomnosti zamestnanca na pracovisku počas domáceho liečenia, a to ani keď bolo doporučené lekárom. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ošetrenie Voľno Priepustka Práceneschopnosť Pracovné PN Preliečenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy