Pracovná zmluva. Poradíme vám, aké náležitosti musí obsahovať

V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti.V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti. Zdroj: flickr.com, Healthnewsnet

Musí pracovná zmluva a jej jednotlivé body obsahovať aj odvolávky na paragrafy Zákonníka práce?

Poradňa: Pracovná zmluva zakladá pracovný pomer medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Má byť uzatvorená písomne, ale ani nedostatok písomnej formy nespôsobuje jej neplatnosť.

V pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:

 

a) druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika,

b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto),

c) deň nástupu do práce,

d) mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve.

Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby.

Ak sú mzdové podmienky, výplatné termíny, pracovný čas, výmera dovolenky a dĺžka výpovednej doby dohodnuté v kolektívnej zmluve, stačí uviesť odkaz na ustanovenia kolektívnej zmluvy; inak stačí uviesť odkaz na príslušné ustanovenia Zákonníka práce.

Pokiaľ zamestnávateľ v pracovnej zmluve neuvedie konkrétne mzdové podmienky, výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby dojednané s konkrétnym zamestnancom, musí  uviesť odkaz na ustanovenia Zákonníka práce. Ani v prípade, keď zamestnávateľ dojednáva so zamestnaneckom konkrétne podmienky v pracovnej zmluve, aj tieto dojednané podmienky musia byť v súlade so Zákonníkom práce a ostanými predpismi. Ak sú tieto podmienky dojedané v kolektívnej zmluve postačuje uviesť odkaz na príslušné ustanovenia kolektívnej zmluvy.

Druh práce a jeho charakteristika, miesto výkonu práce a deň nástupu do práce musia byť vždy dojednané v pracovnej zmluve s každým zamestnancom, nie je možné dojednať ich len prostredníctvom odkazu na ustanovenia Zákonníka práce.

V pracovnej zmluve môžu zamestnávateľ a zamestnanec dojednať aj ďalšie podmienky výkonu práce, najmä hmotné výhody.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Paragrafy Zmluva Pracovná Paragraf Náležitosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy