Koľkokrát je možné predĺžiť pracovný pomer na dobu určitú?

Pracovný pomer je možné opätovne predĺžiť na dobu určitú do dvoch rokov iba vo výnimočných prípadoch.Pracovný pomer je možné opätovne predĺžiť na dobu určitú do dvoch rokov iba vo výnimočných prípadoch. Zdroj: photl.com

Tri roky som pracovala na dobu určitú, ktorú mi vždy po roku predlžovali. Teraz mi dal zamestnávateľ dodatok na ďalšie dva roky na zastupovanie počas materskej dovolenky. V dodatku však nie je uvedený žiaden dátum, len to, že sa jedná o zastupovanie počas materskej dovolenky jednej kolegyne.

Poradňa: Od začiatku roku 2013 došlo k zmene pri uzatváraní pracovných pomerov na dobu určitú.  V minulom roku bolo možné dojednať pracovný pomer na dobu určitú až na tri roky alebo ho v rámci troch rokov predĺžiť alebo opätovne dojednať najviac trikrát.

Od januára 2013 je možné pracovný pomer na určitú dobu dohodnúť najdlhšie na dva roky a predĺžiť alebo opätovne dohodnúť takýto pracovný pomer v rámci dvoch rokov možno najviac dvakrát.  Ako v minulosti tak aj po zmene v roku 2012 zákon umožňuje aj ďalšie predĺženie na dobu určitú alebo opätovné dojednania aj nad stanovenú hranicu, a to v odôvodnených prípadoch, kedy zamestnávateľ musí vykryť prechodný nedostatok pracovných síl alebo zvýšený objem práce v určitom období.

V súčasnosti je možné ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky len z dôvodu:

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky s vysokoškolským učiteľom alebo tvorivým zamestnancom vedy, výskumu a vývoja je možné aj vtedy, ak je na to objektívny dôvod vyplývajúci z povahy činnosti vysokoškolského učiteľa alebo tvorivého zamestnanca vedy, výskumu a vývoja ustanovený osobitným predpisom, napríklad počas trvania rôznych výskumných úloh.

Záverom upozorňujeme, že ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne, takýto pracovný pomer sa považuje za uzatvorený na neurčito.

Predĺženia alebo opätovné dojednávania pracovného pomer sa riadia podľa  právnych predpisov platných aktuálne, t.j. v čase, kedy dochádza k predlženiu,  nie podľa Zákonníka práce platného v čase kedy bola pracovná zmluva uzatváraná prvýkrát.

Ak pracovný pomer vznikol v čase, kedy zákon umožňoval predĺženie pracovného pomeru počas troch rokov najviac trikrát,  pracovné pomery dojednané na dobu určitú podľa predpisov platných v tom čase, skončia v dojednanom čase a ich ďalšie predĺženie v súčasnosti bude možné len podľa aktuálne platných predpisov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Na Zmluva Predĺženie Doba Dobu Určitú Určitá Doby Určitej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy