Vyšetrenie u lekára v pracovnom čase

poradnaporadna

Chcem sa spýtať, či zamestnávateľ má právo prikázať zamestnancom, aby pri návšteve lekára boli mimo zamestnania celý deň. Chce, aby sme k lekárovi išli len sedem dní v roku, resp. 14 dní spolu so sprievodom rodinného príslušníka, lebo nebudú sledovať, kto kedy príde do práce a nebudú počítať hodiny. Má na to zamestnávateľ právo? A v prípade, že daných 14 dní nám nestačí, tak si máme čerpať dovolenku.

Poradňa: Situáciu, kedy zamestnanec musí počas pracovného času navštíviť lekára alebo musí sprevádzať k lekárovi rodinného príslušníka, označujeme ako dôležité osobné prekážky v práci na strane zamestnanca.

 

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi okrem iného pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Z povahy ustanovení v Zákonníku práce vyplýva, že z dôvodov dôležitých osobných prekážok v práci poskytne zamestnávateľ pracovné voľno len v nevyhnutnom rozsahu (hodín, dní) a zamestnávateľ nemôže určovať trvanie prekážky v práci na dlhší čas ako skutočne trvala.

Poskytnutie voľna je v niektorých prípadoch určené maximálnym počtom 7 dní. Za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúci z určeného týždenného pracovného času zamestnanca. Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi z týchto dôvodov aj ďalšie pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, alebo mu môže poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy z iných vážnych dôvodov, najmä na zariadenie dôležitých osobných, rodinných a iných vecí, ktoré nemožno vybaviť mimo pracovného času; v tomto prípade však zákon výslovne stanovuje, že poskytnutie voľna je na rozhodnutí zamestnávateľa, t.j zamestnávateľ môže, nie však musí poskytnúť voľno, takisto ako aj poskytnutie náhrady mzdy. Každú takúto prekážku v práci je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať tak, aby bol zrejmá dôvod aj trvanie prekážky v práci. Ak zamestnanec dôvod nepreukáže, zamestnávateľ nie je povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca v práci.

Zamestnanec je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní, požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna a preukázať dôvod prekážky v práci vopred. Ak zamestnancovi nebol dôvod prekážky v práci známy vopred, musí upovedomiť zamestnávateľa bez zbytočného odkladu.

14.05.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Vyšetrenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy