Návšteva lekára v pracovnom čase

poradnaporadna

Na poskytnutie pracovného voľna pre návštevu lekára vyžaduje zamestnávateľ od zamestnanca vopred schválenú žiadosť a uvedenie telefonického kontaktu lekára. Má na to nárok?

Poradňa: Lekárske vyšetrenie počas pracovnej doby je, ak sú splnené určité podmienky stanovené zákonom, prekážkou v práci na strane zamestnanca, kedy je zamestnávateľ povinný ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku. Podmienky, kedy zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci, sú uvedené v ustanovení § 141 a § 144 Zákonníka práce. Prvé uvádzané zákonné ustanovenie uvádza dôvody, kedy je povinný zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno, v akom rozsahu a či má zamestnanec za čas trvania prekážky v práci nárok na náhradu mzdy. Ustanovenie § 144 uvádza podmienky, aké musia byť splnené na poskytnutie pracovného voľna.

 

Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna: Ak prekážka v práci zamestnancovi nie je vopred známa, je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Ak zamestnanec vie, že má napr. absolvovať vyšetrenie alebo sprevádzať dieťa na vyšetrenie, ktoré je naplánované vopred, je povinný oznámiť zamestnávateľovi vznik prekážky, predpokladanú dĺžku jej trvania a požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna. Zamestnanec, ktorému je prekážka v práci známa už pred jej vznikom, musí oznámiť a preukázať zamestnávateľovi vznik prekážky a predpokladanú dĺžku jej trvania a súčasne ho požiadať o poskytnutie pracovného voľna vopred.

 

Ak zamestnanec nevie o vzniku prekážky v práci vopred, jedná o neočakávanú udalosť, ktorú vznik resp. začiatok zamestnanec nemohol ovplyvniť a teda ani nemal možnosť ju zamestnávateľovi vopred oznámiť. V takýchto prípadoch je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi vznik a predpokladanú dĺžku prekážky v práci bez zbytočného odkladu.

 

Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Ak má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy, zamestnávateľ je povinný mu umožniť nadpracovanie zameškaného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

 

Vzhľadom na vyššie uvedené, požiadavka zamestnávateľa uvedená v čitateľskej otázke, je plne oprávnená v prípade, ak je existencia prekážky v práci vopred známa. V prípade, ak prekážku nie je možné predvídať, z logiky veci vyplýva, že schválenie vopred neprichádza do úvahy. Záverom uvádzame, že zamestnávateľ poskytuje zamestnancom pracovné voľno na návštevu lekára len v prípade, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať alebo absolvovať mimo pracovného času.

 

30.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Navsteva lekara Pracovne volno Prekazky v praci
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy