Návšteva lekára pri pružnom pracovnom čase

poradnaporadna

Pracujem v zamestnaní, kde máme pružný pracovný čas s pevnou dobou od 8:30 do 14:00. Vzhľadom na zdravotné problémy som sa musela podrobiť špeciálnemu vyšetreniu v zdravotníckom zariadení mimo miesta pracoviska i bydliska. Mám nárok na platené voľno celý deň? Zamestnávateľ mi uznáva len 5,5 hod.

Poradňa: Pružný pracovný čas je spôsob rozvrhnutia pracovného času na úsek základného pracovného času a úsek voliteľného pracovného času. Zamestnanec je povinný byť na pracovisku počas základného pracovného času. Voliteľný pracovný čas je časový úsek, ktorý je zvyčajne stanovený pred a po základnom pracovnom čase.

 

Aj pri zavedení pružného pracovného času má zamestnanec nárok na náhradu mzdy v prípade prekážok v práci na strane zamestnanca v tých prípadoch, v ktorých zákon tento nárok zamestnancovi priznáva ( napr, návšteva lekára a pod.). Prekážky v práci na strane zamestnanca sa pri uplatnení pružného pracovného času posudzujú ako výkon práce s náhradou mzdy len v rozsahu, v ktorom zasiahli do základného pracovného času. V rozsahu, v ktorom zasiahli do voliteľného pracovného času, sa posudzujú ako ospravedlnené prekážky v práci, nie však ako výkon práce a neposkytuje sa za ne náhrada mzdy.

 

Súčasne, zamestnanec je povinný bez zbytočného odkladu neodpracovanú časť pracovného času odpracovať vo voliteľnom úseku pracovného času tak, aby zamestnanec v sledovanom období odpracoval celý prevádzkový čas ( sledovaným obdobím môže byť napr. kalendárny týždeň).

 

Z uvedeného vyplýva, že postup zamestnávateľa môžeme považovať za správny, lebo náhradu mzdy poskytuje zamestnankyni len za čas základného pracovného času.

 

18.11.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Návšteva lekára Kariera2011 Pruzny pracovny cas 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy