Vyšetrenie u lekára v pracovnom čase

poradnaporadna

Keď ideme k lekárovi, tak si musíme pýtať časovku aj od napr: od 5 lekárov a potom sa máme dostaviť do práce. Pracujeme v Hencovciach a sme z Humenného čiže dochádzame tam autobusom, ktorý sme si sami zabezpečili. Alebo keď ide žena na vyšetrenie do Sniny, ktorá je vzdialená 24km od Humenného a potom sa musí vrátiť späť do Humenného, z Humenného sa musí nejako dostať do Strážskeho a stamať do Vranova a z Vranova do Hencoviec no ako sa tam dostane. Precestuje celý deň. Prime spojenie tam nie je z Humenného. Môže to byť aj naopak z Hencoviec do Sniny. Nie je to niekde v ZP , že sa zohľadňuje v ktorom okrese zamestnanec pracuje alebo ak sa nemá ako dostať do práce?

Poradňa: Lekárske vyšetrenie počas pracovnej doby je v zmysle § 141ods. 2 písm. a) Zákonníka práce prekážkou v práci na strane zamestnávateľa a to konkréte v nasledovnom rozsahu:

a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení

1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

 

Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna: Ak prekážka v práci zamestnancovi nie je vopred známa, je povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Ak zamestnanec vie, že má napr. absolvovať vyšetrenie alebo sprevádzať dieťa na vyšetrenie, ktoré je naplánované vopred, je povinný oznámiť zamestnávateľovi vznik prekážky, predpokladanú dĺžku jej trvania a požiadať ho vopred o poskytnutie pracovného voľna.

 

Zamestnávateľ poskytuje zamestnancom pracovné voľno na návštevu lekára len v prípade, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať alebo absolvovať mimo pracovného času.

Zamestnanec musí preukázať trvanie prekážok v práci. Ak prekážka v práci trvala počas celého trvania pracovného času, zákon výslovne neuvádza, že zamestnanec musí preukázať v ten istý pracovný deň aj jej ukončenie, ak trvanie prekážky v práci presiahlo trvanie pracovného času.

Ak zamestnanec nevie o vzniku prekážky v práci vopred, jedná o neočakávanú udalosť, ktorú vznik resp. začiatok zamestnanec nemohol ovplyvniť a teda ani nemal možnosť ju zamestnávateľovi vopred oznámiť. V takýchto prípadoch je zamestnanec povinný oznámiť zamestnávateľovi vznik a predpokladanú dĺžku prekážky v práci bez zbytočného odkladu.

Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Ak má zamestnanec nárok na pracovné voľno bez náhrady mzdy, zamestnávateľ je povinný mu umožniť nadpracovanie zameškaného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Zamestnávateľ poskytuje zamestnancom pracovné voľno na návštevu lekára len v prípade, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať alebo absolvovať mimo pracovného času.

25.04.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovne volno Vysetrenie u lekara
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy