Vyšetrenie u lekára - prekážka v práci

poradňaporadňa

V našej firme je dvojzmenná prevádzka. Zamestnankyňa, ktorá daný týždeň mala poobednú zmenu doniesla od lekára (obvodného lekára) potvrdenie o vyšetrení na celý deň a to na 2 dni nasledujúce po sebe. Nemusí zamestnávateľ uznať zamestnancovi tieto potvrdenia vzhľadom k tomu, že podľa § 141 ZP sa poskytne pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času? Podľa nás v tieto dni bolo možné vykonať ošetrenie zamestnanca aj mimo pracovného času vzhľadom k tomu, že druhá zmena začína v robote o 14.00 hod. Ak zamestnávateľ nechce uznať zamestnancovi toto potvrdenie ako má ďalej postupovať? A čo jej dá za tie dva dni dovolenku, neospravedlnenú absenciu, alebo jej poskytne pracovné voľno ale bez náhrady mzdy.

Poradňa: V zmysle ustanovenia § 141 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:

- vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
2. ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
3. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

- sprevádzanie
1. rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času

Za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúci z určeného týždenného pracovného času zamestnanca. Náhrada mzdy sa poskytne v sume priemerného zárobku zamestnanca.

Ako vyplýva z citovaných ustanovení Zákonníka práce, vyšetrenie zamestnanca aj sprevádzanie rodinného príslušníka pri vyšetrení v zdravotníckom zariadení sa zaraďujú medzi dôležité osobné prekážky v práci, pri ktorých je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi voľno s náhradou mzdy, pričom je potrebné dodržať nasledovné pravidlá:
- vyšetrenie alebo ošetrenie nie je možné vykonať mimo pracovného času
- voľno sa poskytuje len na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem kalendárnych dní v roku
-doby jednotlivých vyšetrení sa sčítavajú

Ak je prekážka v práci zamestnancovi vopred známa, je povinný včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Inak je zamestnanec povinný upovedomiť zamestnávateľa o prekážke v práci a o jej predpokladanom trvaní bez zbytočného odkladu. Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní.
V prípade vyšetrenia alebo ošetrenia zamestnanca v zdravotníckom zariadení, zamestnanec disponuje potvrdením na účely preukázania prekážky v práci. Rozhodnutie zamestnávateľa neuznať vyšetrenie za prekážku v práci na strane zamestnanca sa musí zakladať na objektívom a preukázateľnom základe. Ak u zamestnanca neexistovala prekážka v práci, znamená to, že sa bez ospravedlnenia nedostavil do práce, čím mu vznikla neospravedlnená absencia . Túto situáciu je však so zamestnancom možné riešiť aj formou dovolenky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy