Porušenie pracovnej disciplíny v štátnozamestnaneckom pomere

poradnaporadna

Som v štátnozamestnaneckom pomere 11 rokov. Dostal som výpoveď. Od 1.4.2011 mi začína plynúť 2mesačná výpovedná lehota, po ukončení ktorej mám nárok na 3mesačné odstupné. Ak v priebehu tejto výpovednej lehoty poruším pracovnú disciplínu (závažne resp. menej závažne) a dostanem 2 krát písomné upozornenie môžem dostať okamžitú výpoveď ešte pred uplynutím oficiálnej výpovednej lehoty? Stratím týmto spôsobom nárok aj na odstupné?

Poradňa: Základným predpisom, ktorým sa riadi štátnozamestnanecký pomer, je zákon č. 400/2009 Z.z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov; Zákonník práce sa na štátnozamestnanecké vzťahy vzťahu len vtedy, keď je to výslovne uvedené. Štátnozamestnanecký pomer možno okrem iného skončiť výpoveďou alebo okamžitým skončením.

 

Služobný úrad môže dať štátnemu zamestnancovi výpoveď, okrem iného aj vtedy ak:

- štátny zamestnanec opakovane porušil služobnú disciplínu menej závažným spôsobom a bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením služobnej disciplíny písomne upozornený na možnosť skončenia štátnozamestnaneckého pomeru výpoveďou,

- je u štátneho zamestnanca dôvod na okamžité skončenie štátnozamestnaneckého pomeru.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby.

 

Ak štátny zamestnanec porušil závažne služobnú disciplínu, toto konanie je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. Je na uvážení služobného úradu, či sa rozhodne štátnozamestnanecký pomer ukončiť. Služobný úrad môže okamžite skončiť štátnozamestnanecký pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.

 

Ak u štátneho zamestnanca existuje dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru, služobný úrad sa môže rozhodnúť aj tým spôsobom, že dá zamestnancovi výpoveď. V to prípade štátnozamestnanecký pomer počas plynutia výpovednej doby trvá a končí sa až uplynutím dvojmesačnej výpovednej doby. Výpovedný doba plynie od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Nárok na odstupné nevzniká štátnym zamestnancom, u ktorých bolo dôvodom rozviazania štátnozamestnaneckého pomeru menej závažné porušenie služobnej disciplíny alebo závažné porušenie služobnej disciplíny.

 

08.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Odstupne Ppracovna disciplina porusenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy