V tehotenstve platí zákaz výpovede. Existujú však aj výnimky

Tehotenstvo ako aj napr. dočasná práceneschopnosť sú v zmysle Zákonníka práce ochrannou dobou. Tehotenstvo ako aj napr. dočasná práceneschopnosť sú v zmysle Zákonníka práce ochrannou dobou. Zdroj: photl.com

Pracujem vo firme už 5 rokov. Majiteľ ma chce prepustiť a každú chvíľu čakám výpoveď. Momentálne som ešte v rannom štádiu tehotenstva a lekárka mi ešte potvrdenie o tehotenstve vystaviť nemôže. Bude to až o 3 týždne. Ako mám postupovať, ak mi dajú výpoveď. Nemôžem však ešte oznámiť tehotenstvo, keď ho nemám potvrdené od lekára.

Poradňa: Zamestnávateľ  nemôže dať výpoveď zamestnancovi bezdôvodne alebo z ľubovolného dôvodu, vždy  len z jedného z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods.1 Zákonníka práce.

Tehotenstvo zamestnankyne, ako aj materská a rodičovská dovolenka alebo dočasná práceneschopnosť ju ochránia pred výpoveďou; výpoveď daná zamestnancovi alebo zamestnankyni v tomto období je neplatná. Za tehotnú zamestnankyňu sa na účely Zákonníka práce považuje taká zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie

Ak dostane zamestnankyňa výpoveď skôr ako stihne informovať  o tehotentstve, neznamená to, že jej zákon nepriznáva žiadnu ochranu. Tehotenstvo ako aj napr. dočasná práceneschopnosť sú v zmysle Zákonníka práce ochrannou dobou.  Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá.

Aj keď už bola zamestnankyni výpoveď doručená a až následne otehotnie alebo až následne je možné predložiť zamestnávateľovi oznámenie a potvrdenie o tehotenstve, jej výpovedná doba sa predĺži až do skončenia ochrannej doby.

Súčasne upozorňujeme, že zvýšená ochrana pred výpoveď neplatí bez výnimky a tehotná zamestnankyňa  nebude mať ochranu pred výpoveďou tak, ako sme písali vyššie, ak dostala výpoveď z niektorého z nasledovných dôvodov:

  • z dôvodu zrušenia zamestnávateľa
  • z dôvodu premiestnenia zamestnávateľa, ak zamestnankyňa nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce
  • z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer
  • ak z vlastnej viny stratila predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Doma Ochranná Zákaz Výpoveď Výpovede Tehotenstvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy