Tehotná: Je možné skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe?

Za tehotnú zamestnankyňu sa považuje zamestnankyňa, ktorá písomne informovala svojho zamestnávateľa o svojom stave a predložila o tom písomné potvrdenie.Za tehotnú zamestnankyňu sa považuje zamestnankyňa, ktorá písomne informovala svojho zamestnávateľa o svojom stave a predložila o tom písomné potvrdenie. Zdroj: photl.com

V januári nás prevzala nová firma. Dňa 8. apríla 2013 som išla na PN-ku. Zamestnávateľ mi poštou poslal výpoveď v skúšobnej dobe ku dňu 9. apríla 2013. Minulý týždeň som zistila, že som tehotná. Dá sa spätne poslať zamestnávateľovi oznámenie a potvrdenie o tehotenstve a tým predĺžiť pracovný pomer. V čase, keď mi bola doručená výpoveď, mi začal 2 týždeň tehotenstva.

Poradňa: V prvom rade je potrebné posúdiť, či zamestnankyňa bola v skúšobnej dobe. Skúšobnú dobu možno dojednať len na začiatku trvania pracovného pomeru, musí byť dojednaná písomne a jej dĺžka je najviac tri mesiace  a u vedúcich zamestnancov šesť mesiacov. 

Skúšobná doba sa predlžuje o čas trvania prekážok v práci na strane zamestnanca, t.j. napr. o čas trvania dočasnej práceneschopnosti zamestnanca.  K skončeniu pracovnej doby zo strany zamestnanca alebo zamestnávateľa môže dôjsť počas skúšobnej doby aj bez uvedenia dôvodu. S tehotnou zamestnankyňou môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe len písomne a len z dôvodov, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom a takéto skončenie musí byť riadne odôvodnené.

Pokiaľ ale v čase skončenia zamestnávateľ nemal informáciu o tehotenstve zamestnankyne, nemožno podľa nášho názoru uvedené ustanovenie použiť, lebo za tehotnú zamestnankyňa sa považuje zamestnankyňa, ktorá písomne informovala svojho zamestnávateľa o svojom stave a predložila o tom písomné potvrdenie.

V prípade, aby v čase skončenia pracovného pomeru bolo možné zamestnankyňu považovať za tehotnú podľa vyššie uvedeného, t.j. zamestnankyňa by informovala o tejto skutočnosti zamestnávateľa a predložila mu v tom čase aj písomné potvrdenie o svojom tehotenstve a zamestnávateľ by skončil pracovný pomer so zamestnankyňou bez riadneho odôvodnenia a bez uvedenia dôvodov, ktoré nespočívajú v tehotenstve zamestnankyne, táto by sa mohla domáhať určenia neplatného skončenia pracovného pomeru.  Pokiaľ zamestnávateľ skončil pracovný pomer v skúšobnej dobe, pričom nemal informáciu o tehotenstve zamestnankyne, skončenie bude  podľa nášho názoru platné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpoveď Doba Oznámenie Skúšobná Tehotenstvo
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy