Koľko dní do roka má tehotná žena na ošetrenie u lekára?

Pre tehotnú zamestnankyňu neplatia obmedzenia na ošetrenie u lekára 7 dní, ako u ostatných zamestnancov.Pre tehotnú zamestnankyňu neplatia obmedzenia na ošetrenie u lekára 7 dní, ako u ostatných zamestnancov. Zdroj: photl.com

Som tehotná a tento rok som už prekročila limit 7 dní na návštevu lekára. Zamestnávateľ mi chce dni, ktoré sú nad 7 dni určiť nariadiť dovolenku. Je to možné, aj keď s tým nesúhlasím?

Poradňa: Zamestnankyňa má počas tehotenstva nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo  pracovného času. V tomto prípade neplatí obmedzenie 7 dní v kalendárnom roku, tak ako v prípade ošetrenia alebo vyšetrenia iného zamestnanca.

Nárok na poskytnutie pracovného voľna má tehotná zamestnankyňa len v tom prípade, ak sa jedná o preventívnu lekársku prehliadku súvisiacu s tehotenstvom a len v tom prípade, ak nebolo možné vykonať vyšetrenie mimo pracovného času.

Aj v prípade preventívnej lekárskej prehliadky súvisiacej s tehotenstvom, zamestnankyňa má voči zamestnávateľovi rovnaké povinnosti ako ostatní zamestnanci, a to ak je prekážka v práci vopred známa, je povinná včas požiadať zamestnávateľa o poskytnutie pracovného voľna. Vzhľadom na povahu lekárskej prehliadky, ktorá je preventívna, zamestnankyňa je povinná vopred oznámiť zamestnávateľovi vznik prekážky, predpokladanú dĺžku jej trvania a požiadať ho o poskytnutie pracovného voľna.

Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní tým , že napr. dátum príchodu a odchodu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Na Žena Ošetrenie Lekár Tehotná Nárok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy