Môže tehotenstvo ovplyvniť výpovednú dobu?

Za tehotnú zamestnankyňu  sa považuje zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.Za tehotnú zamestnankyňu sa považuje zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Zdroj: photl.com

Mala som dojednaný pracovný pomer na dobu neurčitú. Zamestnávateľ mi dal 27. septembra 2013 výpoveď, par. 63 ods. 1 písm. b). Od 1. októbra mi začína plynúť 2-mesačná výpovedná lehota a pracovný pomer mi končí 30. novembra 2013. S touto výpoveďou som vôbec nerátala a už mesiace plánujem otehotnieť. Čo sa stane ak za tie 2 mesiace výpovednej doby otehotniem? Tak isto sa mi končí pracovný pomer, alebo mám nejakú ochrannú dobu?

Poradňa: Tehotenstvo, materská dovolenka a rodičovská dovolenka sú ochrannou dobou, kedy je zakázané, vo väčšine prípadov, dať zamestnankyni výpoveď . Uvedený zákaz výpovede platí aj v prípade výpovede z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm.  b) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách.

Ak  bola daná výpoveď z vyššie uvedeného dôvodu predtým, ako sa zamestnankyňa stala tehotnou,  pričom výpovedná doba by mala uplynúť počas tejto ochrannej doby, výpoveď bude platná, ale pracovný pomer sa skončí až uplynutím posledného dňa ochrannej doby.

V tejto súvislosti je ale dôležité pripomenúť, že za tehotnú zamestnankyňu  sa v zmysle Zákonníka práce považuje zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Tehotná Výpoveď Doba Tehotenstvo Výpovedná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy