Zamestnankyňa neprišla do práce. Môže dostať okamžitú výpoveď?

Opaková neprítomnosť na pracovisku alebo zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny je závažným porušením pracovnej disciplíny.Opaková neprítomnosť na pracovisku alebo zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny je závažným porušením pracovnej disciplíny. Zdroj: photl.com

Mali sme zamestnanú účtovníčku na trvalý pracovný pomer od 1. septembra 2012. Pani účtovníčka dňa 14. marca 2013 pred ukončením pracovnej doby odišla z práce bez udania dôvodu a do 21. marca 2013 nenastúpila do práce. Nekontaktovala svojho zamestnávateľa písomne ani telefonicky. Boli jej poslané dopisy za hrubé porušenie pracovnej disciplíny a výzva na okamžitý nástup do práce. Dňa 20. marca 2013 sme zistili, že ukradla niektoré interné doklady a nemá spracované DPH, mzdy a daňové priznanie. Je možné z týchto dôvodov jej dať okamžitú výpoveď za hrubé porušenie pracovnej disciplíny?

Poradňa: Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer, ak zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu.  Zamestnávateľ môže  takto skončiť pracovný pomer v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. Jednou zo základných povinností zamestnanca je povinnosť dodržiavať pracovnú disciplínu. Zákon nestanovuje konkrétne, aké porušenia pracovnej disciplíny sa považuje za natoľko závažné, aby boli závažným porušením pracovnej disciplíny, ale v zásade platí, že sa musí jednať o zavinené, nedbanlivostné alebo úmyselné konanie väčšej intenzity. 

Z ustálenej praxe vyplýva, že opaková neprítomnosť na pracovisku alebo zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny je závažným porušením pracovnej disciplíny, na základe ktorého zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ urobiť písomne a musí ho doručiť zamestnancovi v stanovenej lehote (dva mesiace odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol).

Ak v dôsledku zavineného porušenia povinností zamestnanca pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním vznikla zamestnávateľovi škoda, má nárok na jej náhradu od zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie.  Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu.  Ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku, ak by jej neuhradenie odporovalo dobrým mravom.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

 

Viac o téme: Výpoveď Porušenie Neprítomnosť Disciplína Pracovná Skončenie Okamžité Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy