Výpoveď pri zániku alebo premiestení zamestnávateľa.

poradnaporadna

Pôvodný zamestnávateľ - sídlo a miesto výkonu práce Martin, predal 100% vlastnícky podiel tejto firmy firme v Bratislava a tá postupne obidve firmy zlučuje. Väčšina zamestnancov dostala výpoveď (3 mes. výpovedná lehota + 3 mes. odstupné). 4 zamestnanci dostali ponuku uzatvoriť nový PP u nového zamestnávateľa - fy v Bratislave - miesto výkonu Žilina. Z dôvodu nižšieho ponúknutého platu (o 300-350 € ako bol pôvodný plat v materskej firme) sa zamestnanci rozhodli ponuku neprijať. Nový potencionálny zamestnávateľ nám oznámil, že z dôvodu neprijatia tejto ponuky nemáme nárok na odstupné. Môžme poprosiť o radu, či je to zákonný postup a ako sa máme zachovať?

Poradňa: Zlúčenie spoločností je postup, pri ktorom jedna alebo viacero spoločností zanikajú a ich práva a povinnosti prechádzajú na spoločnosť, s ktorou sa zlučujú. V prípade popísanom v čitateľskej otázke predpokladáme, že dochádza k zrušeniu pôvodného zamestnávateľa, takže je daný výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, v zmysle ktorého zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

 

V zmysle ustanovenia § 63 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. Ak zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo ju zamestnanec odmietol prijať, výpoveď môže byť daná. Vzhľadom na skutočnosť, že dochádza k zrušeniu zamestnávateľa, je zrejmé, že zamestnávateľ nemá možnosť ponúknuť zamestnancovi prácu v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce.

 

Ako vyplýva z ustanovenia § 76 Zákonníka práce, zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Tvrdenie, že zamestnanec nemá nárok na odstupné, ak odmietol ponuku práce, ktorú mu predložil zamestnávateľ, nemá oporu v zákone. Nárok zamestnanca na odstupné vyplýva zo zákona a ako ho zamestnávateľ nevyplatí dobrovoľne, je možné sa odstupného domáhať rovnakým spôsobom ako dlžnej mzdy , viac je uvedené v článku /Nevyplatenie-mzdy-zamestnavatelom-a-prava-zamestnanca.

 

25.07.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovisko Vypoved Kariera2011 Zanik
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy