Zmena pracovnej pozície a organizačná zmena

poradňaporadňa

Spoločnosť ma presunula na inú prácu s odôvodnením zrušenia mojej pracovnej pozície. S platnosťou od 1.2.2010 som bola preradená na nové miesto, hoci som 2 týždne pred týmto dátumom odovzdala celú agendu mojej zrušenej pozície a zároveň som pracovala už na novom mieste. Zmenu mojej pracovnej pozície som nepodpisovala, bolo mi to oznámené ústne. Má právo zamestnávateľ urobiť takúto zmenu, teda zrušiť pracovné miesto a zároveň presunúť pracovné činnosti na inú osobu napr. z dôvodu šetrenia pracovných miest? Od 3.2.2010 som na PN-ke. Môže mi zamestnávateľ po jej ukončení dať výpoveď s odôvodnením zrušenia pracovnej pozície? Ako sa mám voči tomu brániť?

Poradňa: Zamestnávateľ je v rámci svojho dispozičného oprávnenia ako aj v súlade so svojimi základnými povinnosťami zamestnávateľa povinný riadiť a organizovať prácu zamestnancov a prideľovať im prácu. Z uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ je oprávnený vykonávať aj organizačné zmeny. Ak v dôsledku organizačnej zmeny má dôjsť k zrušeniu pôvodnej pracovnej pozície a zmene pracovnej pozície zamestnanca, jedná sa o zmenu pracovnej zmluvy , ktorá musí byť riešená so zamestnancom formou písomnej dohody o zmene pracovnej zmluvy.

Ak v dôsledku organizačných zmien dochádza k zrušeniu pracovnej pozície zamestnanca , zamestnávateľ je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď, ale len ak sú splnené ostatné predpoklady, a to napr. zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas, alebo z dôvodu, že zamestnanec odmietol inú pre neho vhodnú prácu. Viac o výpovedi zamestnávateľom z dôvodu organizačných zmien sme písali v článku Výpoveď z organizačných dôvodov. Vzhľadom na skutočnosť, že zamestnanec už fakticky inú prácu začal vykonávať, vo vyššie uvedenom prípade neprichádza do úvahy možnosť, že zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu, ale len tá možnosť, že zamestnanec odmietne prejsť na inú pre neho vhodnú prácu. V tom prípade je zamestnávateľ oprávnený dať zamestnancovi výpoveď, ale až po ukončení práceneschopnosti zamestnanca.
5.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy