Zmena prac. miesta a následne výpoveď

poradňaporadňa

Minulý rok 17.8.2008 som sa zamestnala cez prac.agentúru na dva mesiace následne som prešla pod jej dcérsku spoločnosť.V tejto spoločnosti som pracovala do 30.4.2009, nakoľko spoločnosť mala problémy, znovu ma previedli pod pracovnú agentúru. V tej som znova začala pracovať od 1.5.2009 v zmluve mi nedali ani skúšobnú lehotu 3 mesiace. Od 17.8.2009 som na PN, som tehotná. Zamestnavateľ mi poslal výpoveď k 1.9.2009, táto písomná výpoveď mi bola doručená 23.9.2009. Na ÚP mi povedali ,že sa agentúra môže ohradiť bodom v prac.zmluve, že moja práca bude vykonávaná do ukončenia prác zamestnávateľom, ale moje prac.miesto zrušené nebolo-firma dobre prosperuje,dokonca sa robia nadčasy. Chcela by som vedieť či zamestnávateľ postupoval správne.

Poradňa: V súlade s ustanovením § 58 Zákonníka práce, písomná dohoda o dočasnom pridelení uzatvorená medzi agentúrou dočasného zamestnávania a zamestnancom, ak sa táto pracovná zmluva uzatvára na určitú dobu, musí obsahovať najmä názov a sídlo užívateľského zamestnávateľa, deň, keď dočasné pridelenie vznikne, a dobu, na ktorú sa dočasné pridelenie dohodlo, druh práce a miesto výkonu práce, mzdové podmienky a podmienky jednostranného ukončenia výkonu práce pred uplynutím doby dočasného pridelenia.
Dočasné pridelenie sa skončí uplynutím času, na ktorý sa dohodlo. Pred uplynutím tohto času sa končí dočasné pridelenie dohodou účastníkov pracovného pomeru alebo jednostranným skončením účastníkov na základe dohodnutých podmienok.
V zásade platí, že pracovný pomer je dohodnutý na neurčitý čas, ak nebola v pracovnej zmluve výslovne určená doba jeho trvania, pričom táto doba nemusí byť vymedzená konkrétnym dátumom, ale môže byť stanovená aj s odvolaním na inú skutočnosť (napr. aj v súvislosti s dočasným pridelením). Pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu sa skončí uplynutím dohodnutej doby. Ak nastali skutočnosti, na základe ktorých sa skončila určitá doba, ktorá vymedzovala trvanie pracovného pomeru, nie je zrejmé, prečo zamestnávateľ doručoval zamestnankyni výpoveď.
O výpoveď by sa mohlo jednať len v prípade, ak určitá doba trvania pracovného pomeru zamestnankyne k agentúre ešte neuplynula, ale v tom prípade platí zákaz výpovede podľa § 64 ods.1 písm a) Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, t.j., keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz.
V prípade , ak sa zamestnankyňa domnieva, že konaním zamestnávateľa boli porušené je práva, je potrebné sa obrátiť s podnetom na inšpektorát práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy