Opätovné dohodnutie pracovného pomeru na dobu určitú.

poradňaporadňa

Naša kuchárka mala pracovnú zmluvu od 1.9.2008 do 30.6.2009. Cez prázdniny bola na úrade práce 2,5 mesiaca a od 16.9.2009 mala zmluvu na dobu určitú do 30.6.2010. Musím jej urobiť od 1.7.2010 zmluvu na dobu neurčitú?

Poradňa: Pracovný pomer môže byť dojednaný na neurčitý čas alebo na určitú dobu. Ak v pracovnej zmluve nebola výslovne určená doba jeho trvania alebo ak v pracovnej zmluve alebo pri jej zmene neboli splnené zákonné podmienky na uzavretie pracovného pomeru na určitú dobu, jedná sa o pracovný pomer na dobu neurčitú. Pracovný pomer je uzavretý na neurčitý čas aj vtedy, ak pracovný pomer na určitú dobu nebol dohodnutý písomne. Dobu trvania pracovného pomeru treba v pracovnej zmluve výslovne určiť, a to buď uvedením dňa, kedy sa pracovný pomer končí, alebo uvedením okolností, za ktorých dôjde k skončeniu pracovného pomeru (napr. do ukončenia PN osoby XY). Opomenutie výslovného určenia doby trvania pracovného pomeru v pracovnej zmluve má za následok vznik pracovného pomeru na neurčitý čas.

Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na dva roky. Pracovný pomer na určitú dobu možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci dvoch rokov najviac dvakrát. Z uvedeného vyplýva možnosť jedného alebo dvoch predĺžení pracovného pomeru v rámci dvoch rokov. Ak by došlo k porušeniu tejto podmienky, jednalo by sa o uzavretie pracovného pomeru na neurčitý čas.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy