Prekážky v práci

poradnaporadna

Náš podnik, keď mal obmedzenú výrobu, prinútil ľudí vybrať si všetku dovolenku a paragrafy, prípadne mohli isť na OČR alebo maródku. Teraz , keď niekto ozaj musí k lekárovi, počuje len vyhrážky. Ako to riešiť?

Poradňa: Vyššie popísaný postup zamestnávateľa ani zamestnancov nie je postupom v súlade so zákonom. Obmedzenie výroby môžeme posudzovať ako prekážky v práci na strane zamestnávateľa, t.j, situácia, kedy zamestnávateľ nemá možnosť zamestnancovi prideľovať prácu. V takýchto prípadoch má zamestnanec nárok na náhradu mzdy.

 

Na druhej strane, návšteva lekára a podobné okolnosti osobnej povahy sú prekážkami v práci na strane zamestnanca v práci na strane zamestnanca. V prípade ich výskytu je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi voľno v rozsahu stanovenom zákonom a s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, v závislosti od toho, o akú prekážku v práci sa jedná. Konkrétne v prípade vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení, zamestnanec má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Následne, ak už zamestnanec vyčerpal pracovné voľno s náhradou mzdy , na ktoré má nárok, zamestnávateľ je povinný mu poskytnúť aj ďalšie pracovné voľno, ale už bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné v práci.

 

22.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Navsteva lekara Ocr
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy