Návšteva lekára a pružný pracovný čas

poradnaporadna

Máme pružný pracovný čas, od 8. - 14. musíme byť v práci a máme 37,5 hodinový pracovný týždeň. Keď je zamestnanec u lekára 7dní x 6 h t.j. 42 h znamená to, že má vyčerpaný čas na návštevu lekára ? alebo môže vyčerpať 7 dní x 7,5 h t.j. 52,5 h. V druhom prípade by znamenalo, že si môže vyčerpať ešte ďalší deň 6 hodín a ďalší deň 4,5 hodiny?

Poradňa: Zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy v závislosti od toho, o akú prekážku v práci na strane zamestnanca sa jedná; viac o dôležitej osobnej prekážke v práci akou je návšteva lekára, sme písali v článku Prekážky v práci na strane zamestnanca

 

Na účely poskytovania náhrady mzdy zamestnancovi počas trvania prekážok v práci, za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovnej zmeny vyplývajúci z určeného týždenného pracovného času zamestnanca. Náhrada mzdy sa poskytne v sume priemerného zárobku zamestnanca.

 

Ak je u zamestnávateľa zavedený pružný pracovný čas, posudzujú sa prekážky v práci na strane zamestnanca ako výkon práce s náhradou mzdy len v rozsahu, v ktorom zasiahli do základného pracovného času. V rozsahu, v ktorom zasiahli do voliteľného pracovného času, sa posudzujú ako ospravedlnené prekážky v práci, nie však ako výkon práce a neposkytuje sa za ne náhrada mzdy.

 

11.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Navsteva lekara
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy