Práca cez víkendy

poradňaporadňa

Pracujem vo veľkosklade ako fakturantka, majiteľ nám nariadil prácu nadčas a to každú druhú sobotu, môže si to dovoliť ? Ako dôvod udáva zle zrátaná inventúra z decembra 2009, môže ma poslať do skladu rátať tovar aj keď som fakturantka a nemusí nám dať prácu nadčas písomne? Majiteľ má predstavu, že takto budeme pracovať celý rok, musím do práce chodiť teda aj v sobotu?

Poradňa: Dni pracovného pokoja sú dni, na ktoré pripadá nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni a sviatky. Prácu v dňoch pracovného pokoja možno nariadiť len výnimočne, a to po prerokovaní so zástupcami zamestnancov. Zamestnávateľ môže výnimočne nariadiť zamestnancovi prácu v dňoch pracovného pokoja, t. j. v dňoch nepretržitého odpočinku v týždni a vo sviatok, a to po prerokovaní so zástupcom zamestnancov (s odborovým orgánom, so zamestnaneckou radou alebo so zamestnaneckým dôverníkom):
- v deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni iba v prípadoch taxatívne vymenovaných v ustanovení § 94 ods. 3 Zákonníka práce, t.j. ak ide o naliehavé opravárske práce, nakladacie a vykladacie práce, inventúrne a uzávierkové práce, práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu, práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach, práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,) kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat, naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín
- vo sviatok iba v prípadoch, v ktorých možno nariadiť prácu v deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni ( t. j. v prípadoch uvedených vyššie), prácu v nepretržitej prevádzke a prácu potrebnú pri strážení objektov zamestnávateľa (vrátane objektov zamestnávateľom prenajímaných na svoju činnosť).

Spoločným znakom oboch skutočností hodnotených ako deň pracovného pokoja (deň nepretržitého odpočinku v týždni a sviatok) je možnosť, aby zamestnávateľ v určitých prípadoch mohol nariadiť zamestnancovi výkon práce aj v týchto dňoch. Rozdiel spočíva najmä v mzdových nárokoch, ktoré sa s tým spájajú.

Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za podmienok ustanovených v § 94 ods. 2 až 4 Zákonníka práce aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín.

Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín. Zamestnávateľ môže z vážnych dôvodov dohodnúť so zamestnancom výkon práce nadčas nad 150 hodín v rozsahu najviac 250 hodín.
3.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy