Počas PN-ky nastali vo firme zmeny. Postupovali správne?

Počas trvania  PN je možné dať zamestnancovi výpoveď len výnimočne  a jednou z týchto výnimiek je aj zrušenie zamestnávateľa, pričom v takomto prípad má zamestnanec nárok na odstupné.Počas trvania PN je možné dať zamestnancovi výpoveď len výnimočne a jednou z týchto výnimiek je aj zrušenie zamestnávateľa, pričom v takomto prípad má zamestnanec nárok na odstupné. Zdroj: photl.com

Mal som zmluvu na dobu určitú do 2. novembra 2012, bez predlženia alebo respektíve bez nejakých zmien som pracoval ďalej do 27. decembra 2012, potom som ochorel a išiel som na PN-ku. Zamestnávateľ bol do 31. januára 2013 fyzická osoba - podnikateľ. Ešte som stále práceneschopný a teraz som sa dozvedel, že majiteľ prešiel od 1. februára 2013 z fyzickej na právnickú formu s.r.o., a mňa neprihlásil do poisťovni ani sociálnej a ani zdravotnej. Keď som sa to dozvedel, volal som účtovníčke, prečo ma neprihlásili do poisťovni. Tvrdila mi, že tak nemohla urobiť, nakoľko som momentálne PN. Neviem, zdá sa mi to čudné. Tvrdí, že to nebude problém keď ukončím PN-ku.

Poradňa: Pracovný pomer dojednaný na dobu určitú sa skončí uplynutím dojednanej doby, ale pokiaľ  zamestnanec pokračoval vo výkone práce s vedomím zamestnávateľa aj po uvedenom dátume, platí, že pracovný pomer sa predĺžil na dobu neurčitú, pokiaľ sa nedohodli inak.

Ak sa zamestnanec stal počas trvania pracovného pomeru dočasne práceneschopným, jeho pracovný pomer stále trvá. Zamestnávateľ, ktorým je fyzická osoba  - podnikateľ- napr. živnostník, sa nemôže zmeniť na obchodnú spoločnosť.  Novovzniknutá spoločnosť s ručením obmedzeným  je samostatnou právnickou osobou, zamestnávateľom. Ak chce zamestnávateľ  fyzická osoba ďalej  podnikať a zamestnávať ľudí  a založí obchodnú spoločnosť, môže previesť práva a povinnosti voči zamestnancom na založenú obchodnú spoločnosť, ktorá sa tak stane ich novým zamestnávateľom. Takýto postup môže zvoliť voči všetkým alebo len niektorým zamestnancom a tým, ktorí neboli prevedení k novému zamestnávateľovi, pracovný pomer stále trvá.

Daľším spôsobom je skončenie pracovného pomeru medzi  zamestnancom a zamestnávateľom – fyzickou osobou a vznik nových pracovných pomerov medzi zamestnancami a obchodnou spoločnosťou. Ak niektorí zamestnanci zostanú u zamestnávateľa fyzickej osoby- podnikateľa, môže ich pracovný pomer trvať naďalej bez akýchkoľvek zmien.

V zásade,  ak je zamestnanec  uznaný za dočasne práceneschopného a pracovný pomer je predĺžený na dobu neurčitú, zamestnávateľ môže riešiť prevod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov počas trvania PN zamestnanca  alebo aj po jej ukončení. Počas trvania  PN je možné dať zamestnancovi výpoveď len výnimočne  a jednou z týchto výnimiek je aj zrušenie zamestnávateľa, pričom v takomto prípad má zamestnanec nárok na odstupné.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zmena Firma Zamestnávateľ Doba Práceneschopnosť Určitá PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy