Mám nárok na odstupné?

poradnaporadna

Pracujem v SBS, a miesto výkonu práce v prac. zmluve mám uvedenú Banskú Bystricu. Zamestnávateľovi končí zmluva na stráženie objektu k 30.9.2011. Z toho dôvodu nám musí dať výpoveď z organizačných dôvodov. Objekt má prebrať iná strážna firma, ktorá ma zamestná v tej istej funkcii. Pôvodný zamestnávateľ mi ponúkol miesto v Bratislave, ktorú ale odmietam z rodinných dôvodov, a vyjadril sa,že ak neprijmem náhradnú prácu v Bratislave, tak mi neprináleží odstupné. Chcem vedieť či mám nárok na odstupné, nakoľko je nový Zákonník práce.

Poradňa: V prípade opísanom vyššie zamestnávateľ môže dať zamestnancovi len vtedy, ak

- zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce

- zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi inú prácu, t.j. iné pracovné miesto, ak takéto má, ešte pred podaním výpovede. V prípade, ak zamestnávateľ mal voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, je výpoveď z tohto dôvodu neplatná.

 

Ak zamestnanec ponúknuté miesto odmietne alebo nie je ochotný podrobiť sa predchádzajúcej príprave na túto inú vhodnú prácu, povinnosť zamestnávateľa, pokiaľ ide o ponuku inej vhodnej práce, sa považuje za splnenú. Ak zamestnanec odmietne ponuku inej práce, nie je tým dotknutý jeho nárok na odstupné.

 

Ak je daná zamestnancovi výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti alebo zrušenia zamestnávateľa alebo časti zamestnávateľa ( t.j. podľa §63 ods. 1 písm. a) alebo b)) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede.

 

Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok výpovedná doba je jeden mesiac.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnanec požiada zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ s ním musí uzatvoriť dohodu o skončení pracovného pomer a zamestnanec má nárok na odstupné. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Zamestnanec si môže vybrať aj takú možnosť, že časť výpovednej doby odpracuje , skončí pracovný pomer dohodou a za zvyšnú časť výpovednej doby dostane odstupné.

 

11.10.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Miesto vykonu prace Organizacne dovody 1.9.
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy