Aké povinnosti má zamestnávateľ pri výpovedi danej zamestnancovi z organizačných dôvodov

poradnaporadna

Zamestnávateľ so mnou ukončil pracovný pomer výpoveďou z nadbytočnosti tak, že 3 mesiace ešte pracujem a dostanem 3-mesačné odstupné. Môže prijať počas trvania mojej výpovednej lehoty nového zamestnanca? Ja som v súčasnosti na PN a nebolo mi poskytnuté toto nové miesto.

Poradňa: V prvom rade je potrebné skúmať, či v čase, kedy bola zamestnancovi daná výpoveď, existovalo u zamestnávateľa voľné pracovné miesto. V zmysle ustanovenia § 63 ods.2 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak nejde o výpoveď pre neuspokojivé plnenie pracovných úloh, pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite skončiť pracovný pomer, iba vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. 

 

Vyššie uvedené zákonné ustanovenie je hmotnoprávnou podmienkou platnosti výpovede. Zamestnávateľ je povinný tieto podmienky splniť, t.j. musí zamestnancovi ponúknuť voľné pracovné miesto. Ak u zamestnávateľa v čase výpovede bolo voľné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, výpoveď je neplatná. V prvom rade musí zamestnávateľ ponúknuť zamestnancovi vhodné voľné pracovné miesto, ktoré zodpovedá kvalifikácii, zdravotnému stavu, skúsenostiam, zručnostiam a spôsobilosti zamestnanca na prácu. Ak zamestnávateľ takúto prácu odmietol, t. j. nebol ochotný na ňu prejsť, zamestnávateľ mu môže dať výpoveď. Ak zamestnávateľ nemá voľné pracovné miesto, ktoré je vhodné pre zamestnanca podľa vyššie u vedených kritérií, zamestnávateľ je povinný ponúknuť zamestnancovi aj inú vhodnú prácu, aj menej kvalifikovanú. Ak u zamestnávateľa existuje viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, zamestnávateľ splní svoju povinnosť, ak zamestnancovi ponúkne čo len jedno z takýchto miest, nemusí mu ponúknuť všetky voľné pracovné miesta, ktoré sú pre zamestnanca vhodné.

 

03.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Organizacne dovody
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy