Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov

poradnaporadna

Do zahraničnej firmy, povedzme "X" som nastúpil v roku 1999, v r.2002 nás prevzal iný zahraničný majiteľ "Y" (ako nástupca firmy X), v r.2004 nás prevzal ďalší zahraničný majiteľ "Z" (ako nástupca firmy Y).Vo firme (resp. firmách) som pracoval nepretržité od r.1999 až do 31.01.2011. Teraz som dostal zápočet odpracovaných rokov, avšak firma "Z" mi poslala zápočet len za obdobie od r.2004 do 31.01.2011.Prosim o informáciu ako sa dožiadať, aby mi zaslali i zápočet za roky od r.1999.

Poradňa: Podľa popisu v čitateľskej otázke môžeme usudzovať, že v situácii popísanej vyššie došlo k prechodu alebo prevodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, kedy pôvodný zamestnávateľ zanikol s právnym nástupom alebo pôvodný zamestnávateľ previedol práva a povinnosti na svojho nástupcu.

 

Pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní a uviesť okrem iného aj dobu trvania pracovného pomeru. Ak zamestnávateľ nevydal kompletné potvrdenie o zamestnaní alebo v ňom neuviedol správne informácie, navrhujeme, aby zamestnanec v prvom rade vyzval zamestnávateľa na zjednanie nápravy, vysvetlil, v čom podľa spočíva nesprávnosť údajov uvedených zamestnávateľom a prípadne doložil aj podklady, z ktorých v vyplývajú skutočnosti, ktoré zamestnanec uvádza.

 

V prípade prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov z dôvodu, že zanikol zamestnávateľ s právnym nástupcom, zamestnanec môže svoj nárok, resp. tvrdenia o pracovnú zmluvu a všetky následne dohody o jej zmene, napr. v forme dodatkom; súčasne, ak zanikla jedna spoločnosť, v ktorej zamestnanec pracoval, s právnym nástupcom a jednalo sa o obchodnú spoločnosť, údaje o jej právnom nástupcovi budú uvedené aj v obchodnom registri, ktorý je prístupný aj na internete.

 

Vychádzajúc z predpokladu, že oprava údajov, ktorej sa zamestnanec domáha, je oprávnená a zamestnávateľ napriek tomu nevystaví opravené potvrdenie o zamestnaní, zamestnanec sa môže obrátiť na inšpektorát práce, keďže povinnosťou zamestnávateľa je vydať potvrdenie o zamestnaní a tejto povinnosti zamestnávateľa korešponduje oprávnenie zamestnanca požadovať vydanie potvrdenia so správnymi údajmi.

 

24.02.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Zmena zamestnavatela Zapocet rokov
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy