Práce na skrátené úväzky je málo

Podľa portálu Kariéra.sk je na Slovensku málo pracovných príležitosti na skrátený úväzok. Práca na skrátené úväzky sa týka iba 6 % z celkového počtu ponúk. Najviac ponúk na skrátené úväzky nájdu uchádzači v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

„Ak sa na situáciu pozrieme zo strany zamestnávateľov, sledujeme, že firmy sú pod čoraz väčším tlakom na výkony a plnenie cieľov a obchodných plánov. Na Slovensku je nedostatok pracovnej sily, a preto firmy preferujú zamestnávanie na plné úväzky a radšej poskytnú uchádzačom možnosť pracovať z domu alebo flexibilný pracovný čas,“ uviedla Katarína Tešla, manažérka komunikácie a PR Kariéra.sk.

Ponuky na skrátené úväzky tvoria iba 6 % z celkového počtu ponúk

Pri pohľade na dáta portálu Kariéra.sk je zrejmé, že z celkového dopytu zo strany zamestnávateľov, tvoria zhruba 90 % pracovných ponúk práve inzeráty na plný úväzok. Práca na skrátené úväzky sa týka iba 6 % z celkového počtu ponúk. Najviac ponúk na skrátené úväzky nájdu uchádzači v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Hybridný model práce alebo home office pomáha pracujúcim rodičom

Trh práce a jeho vývoj naznačuje nárast ponúk týkajúcich sa flexibilnejších foriem zamestnávania. Netreba sa pozerať iba na mamičky po materskej dovolenke, dnes sa situácia týka celkovo rodín s malými deťmi. Oproti minulosti využíva možnosť čerpania materskej dovolenky čoraz viac mužov. Za strategické možno označiť najmä zlepšenie aktuálnej situácie a vytváranie podmienok pre rodičov s deťmi.

„Zamestnávatelia ponúkajú matkám a rodičom s malými deťmi aj alternatívne možnosti, kedy môžu pracovať na flexibilný pracovný čas alebo môžu využiť hybridný spôsob práce, kde si rozdelia prácu na čas strávený v kancelárii a prácu z domu. Samozrejme, nie každú pracovnú pozíciu je možné vykonávať z domu alebo flexibilne, tu je otázkou či to umožňuje zamestnávateľ a aj pracovné zaradenie zamestnanca,“ uvádza Katarína Tešla z Kariéra.sk.

Flexibilný čas, firemné jasle či príspevok na škôlku: efektívne riešenie ako zamestnávatelia môžu pomôcť rodičom

Je to aj na vzájomnej dohode medzi firmou a zamestnancom, aké podmienky si vopred určia. Pokiaľ zamestnávateľ nemá problém s tým, že mamička alebo otec odídu z práce skôr, aby mohli vyzdvihnúť deti zo školských zariadení a svoje pracovné úlohy si dokončia napríklad z domu, je to opäť možnosť, ako efektívne prepojiť pracovný a rodinný život. Kapacita materských škôlok je výrazne obmedzená a situáciu sa z časti snažili vyriešiť niektorí zamestnávatelia tým, že svojim zamestnancom okrem práce na doma alebo flexibilného času ponúkli pre rodičov a mladé rodiny aj firemné jasle alebo škôlku.


Viac o téme: Práca Tlačová správa Skrátený úväzok
  • Autor: © Zoznam/@kt
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy