Dočasné pridelenie

§ 58, § 58a Zákonník práce

Pri dočasnom pridelení figurujú, na rozdiel od klasického pracovnoprávneho vzťahu, tri subjekty:
• Zamestnávateľ, prípadne agentúra dočasného zamestnávania
• Zamestnanec (vy)
• Užívateľský zamestnávateľ-iná právnická alebo fyzická osoba, ku ktorej je zamestnanec pridelený agentúrou dočasného zamestnávania

Pri dočasnom pridelení zamestnancov musia byť uzatvorené dva zmluvné vzťahy:
1. Dohoda o dočasnom pridelení zamestnancov medzi zamestnávateľom, resp. agentúrou dočasného zamestnávania a užívateľským zamestnávateľom
K uzatvoreniu zmluvy dôjde na základe dohody medzi agentúrou dočasného zamestnávania a užívateľským zamestnávateľom v prípade, že na to má užívateľský zamestnávateľ objektívne prevádzkové dôvody (napr. výrobný kontrakt na určitú dobu, ktorý si vyžaduje nárast zamestnancov na zabezpečenie plnenia podmienok pri zvýšenom objeme výroby).
V tejto dohode musia byť dohodnuté všetky podmienky, ktoré vymenúva § 58a ZP. Nesmie sa zabudnúť na vymedzenie podmienok jednostranného ukončenia pracovnoprávneho vzťahu pred uplynutím dohodnutého obdobia dočasného pridelenia zo strany užívateľského zamestnávateľa alebo zo strany zamestnanca. Poplatok za službu dočasného pridelenia zamestnancov si zamestnávateľ vyberá od užívateľského zamestnávateľa, nie od Vás (zamestnanca)

2. Zmluva medzi Vami (zamestnancom) a agentúrou dočasného zamestnávania, teda zamestnávateľom
Napriek tomu, že užívateľský zamestnávateľ, ku ktorému ste pridelení, riadi a kontroluje Váš výkon prác a vy ste povinní pokyny užívateľského zamestnávateľa dodržiavať, neexistuje zmluvné prepojenie medzi Vami-zamestnancom a užívateľským zamestnávateľom.
Pracovnú zmluvu uzatvárate s agentúrou dočasného zamestnávania, ktorá vykonáva všetky právne a iné úkony súvisiace s pracovnoprávnym vzťahom, napr.:
• Mzdu vám spracuje (na základe podkladov od užívateľského zamestnávateľa) a posiela agentúra, s ktorou máte uzatvorený pracovnoprávny vzťah.
• Otázku dovolenky, práceneschopnosti riešite s agentúrou dočasného zamestnávania.
• Jednostrannú výpoveď nedostanete od užívateľského zamestnávateľa, ale od agentúry, s ktorou máte uzatvorenú pracovnú zmluvu o dočasnom pridelení, prípadne ak vy chcete dať výpoveď pred skončením doby dočasného pridelenia, posielate ju agentúre dočasného pridelenia.
• Potvrdenie o príjme (za predchádzajúci kalendárny rok) dostanete poštou od agentúry
• Vykonanie ročného zúčtovania dane (v prípade, že na to máte nárok a požiadate o to) Vám vypracuje pracovník agentúry
• a iné
Pri podpise zmluvy o dočasnom pridelení medzi Vami a zamestnávateľom podpisujete súčasne aj tzv. dohodu o dočasnom pridelení, ktorá oprávňuje agentúru, že Vás pridelí na výkon prác k inej právnickej osobe. Pri zmene užívateľského zamestnávateľa Vás novou dohodou o dočasnom pridelení pridelí na výkon práce k novému užívateľskému zamestnávateľovi, t.j. pracovný pomer stále trvá. V prípade, že dočasné pridelenie zamestnanca sa končí, t.j. agentúra Vás nevie prideliť inému užívateľskému zamestnávateľovi, končí sa aj pracovný pomer mezi Vami a agentúrou ukončením objednávky užívateľského zamestnávateľa na výkon prác.

Skončenie výkonu práce dočasne prideleného zamestnanca môže nastať dvoma spôsobmi:
• Uplynutím dohodnutého obdobia dočasného pridelenia zamestnanca k dočasnému zamestnávateľovi, ktoré je v zmluve jasne uvedené
• Jednostrannou výpoveďou zo strany zamestnanca (z akéhokoľvek dôvodu alebo bezdôvodne), prípadne jeho zamestnávateľa (prípadne na pokyn užívateľského zamestnávateľa) ešte pred uplynutím doby dočasného pridelenia Podmienky jednostrannej výpovede dočasného pridelenia zamestnanca musia byť zakotvené písomne v zmluve o dočasnom pridelení zamestnanca.

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy