Pracovná cesta

§ 57 Zákonník práce

Pracovná cesta je ohraničená týmito medzníkmi, ktoré nariadi zamestnávateľ:
< • Začiatok pracovnej cesty
• Obdobie výkonu práce v mieste služobnej cesty
• Koniec pracovnej cesty

Vy, zamestnanec, vykonávate dohodnutý druh práce na inom mieste ako je Vaše pravidelné pracovisko, ktoré máte písomne dohodnuté s Vašim zamestnávateľom. Ak nemáte písomne dohodnuté pravidelné pracovisko, je zhodné s miestom výkonu prác, ktoré máte uvedené v pracovnej zmluve.
V pracovnej zmluve môžete mať uvedených aj viac ako jedno miesto výkonu prác, ale práve kvôli náhradam za pracovnú cestu sa môže len jedno z nich považovať za pravidelné pracovisko.

Príklad:
Pracujete na pozícii produktového manažéra. Vzhľadom na celoslovenské riadenie produktu sa za Vaše miesto výkonu prác považuje centrála spoločnosti, ktorým je Bratislava, adresa sídla zamestnávateľa. Vzhľadom na to, že Vaše trvalé bydlisko je v Banskej Bystrici, druhým miestom výkonu prác je Banská Bystrica, s adresou pobočky zamestnávateľa. Obe miesta výkonu prác máte uvedené v pracovnej zmluve.
Priemerne dva dni v týždni trávite v Bratislave, ale tri dni sa zdržiavate v Banskej Bystrici. Za Vaše pravidelné pracovisko (aj v súvislosti s miestom Vášho bydliska) je označená Banská Bystrica. V pripade vycestovania do Bratislavy sa dva dni strávené v Bratislave považujú za pracovnú cestu s jej začiatkom v Banskej Bystrici, pokračovaním pracovnej cesty v Bratislave, kde vykonávate dohodnutú prácu a ukončením pracovnej cesty napr. v Banskej Bystrici.

Vyslanie na pracovnú cestu a určenie podmienok musí zamestnávateľ stanoviť písomne, formou tlačiva (ktoré si môže zamestnávateľ vypracovať podľa vlastných podmienok). Zamestnávateľ je povinný určiť 5 základných podmienok pracovnej cesty:
1. Miesto nástupu na pracovnú cestu
2. Miesto výkonu práce na pracovnej ceste
3. Doba trvania pracovnej cesty
4. Spôsob dopravy
5. Miesto skončenia pracovnej cesty
Pracovná cesta nemusí začať a končiť v mieste Vášho pravidelného pracoviska, to závisí od pokynov zamestnávateľa.
Pri mieste výkonu práce je potrebné dať pozor na presné vymedzenie napr. kvôli pracovným úrazom.
Čas trvania pracovnej cesty je dôležitý najmä pre určenie výšky stravného. Pri úhrade nákladov na cestovné je potrebné sa dohodnúť so zamestnávateľom, akú formu dopravy môžete, musíte, resp. nesmiete používať (aké náklady Vám budú preplatené? Ak prídete do miesta výkonu práce vlakom, môžete sa prepraviť na adresu pracoviska taxíkom? Preplatí Vám ho zamestnávateľ?)

V rámci pracovnej cesty, aké výdavky je zamestnávateľ povinný Vám preplatiť?
• Cestovné výdavky
• Výdavky na ubytovanie
• Stravné

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy