Dohoda o zmene pracovných podmienok, preradenie na inú prácu, povinnosť lekárskeho vyšetrenia

§ 54, § 55, § 56 Zákonník práce

Vysvetlivky

Obsah Vašej pracovnej zmluvy je možné zmeniť len za predpokladu, že so zmenami súhlasia obe zmluvné strany, t. Váš zamestávateľ aj Vy. V prípade, že ide o preradenie na inú prácu (§ 55 ZP), platia určité výnimky, ktoré dovoľujú Vášmu zamestnávateľovi preradiť Vás na inú prácu aj bez Vášho súhlasu v prípade, že nepreradením môže dôjsť k porušeniu pracovnoprávnych predpisov a zmeny sú v rámci pracovnej zmluvy.

K dohode o zmene pracovných podmienok môže dôjsť len v tých ustanoveniach pracovnej zmluvy, ktoré nie sú v Zákonníku práce nariadené (bez možnosti zmluvných strán vykonať zmenu, napr. min. dĺžka výpovede), aby nedošlo k porušeniu pracovnoprávnych predpisov.

Dohoda o zmene pracovných podmienok (v prípade zmeny obsahu pracovnej zmluvy) Vám musí byť doručená písomne (výnimkou je § 55, ods. 4 ZP). Preradenie na inú prácu patrí tiež medzi zmeny pracovných podmienok, o čom hovorí § 54 ZP. V prípade, že práca, na ktorú Vás chce zamestnávateľ preradiť, nespĺňa aspekty druhu práce, ktorý je zakotvený vo Vašej pracovnej zmluve, dochádza k zmene obsahu pracovnej zmluvy, preto máte nárok na písomné oznámenie o zmene podmienok ešte pred Vašim preradením a vy musíte s danou zmenou druhu práce súhlasiť (§ 55 ods. 3 ZP).

Ak nastanú dôvody, pre ktoré Vás zamestnávateľ musí preradiť na inú prácu, a sú splnené všetky podmienky na jednostranné preradenie, musíte túto zmenu akceptovať, ale len v prípade, že ide o zmeny v rámci obsahu pracovnej zmluvy. Naopak, ak nastanú dôvody, prečo by Vás zamestnávateľ mal podľa § 55 ZP preradiť na inú prácu a neurobí tak, vy nie ste povinní vykonávať doterajší druh práce a nehrozí Vám ani porušenie pracovnej disciplíny.

A je tu príklad aj tej možnosti, že ak Vás zamestnávateľ, naopak, preradí na iný druh práce bez toho, aby nastal niektorý z dôvodov uvedených v § 55 ZP, nemusíte vykonávať nový druh pridelenej práce. Zamestnávateľ tak môže prísť o náhradu priemerného zárobku, ktorý Vám patrí v oboch spomenutých prípadoch. Vzhľadom na ustanovenie ZP, ktoré hovorí, že každá zmena obsahu pracovných podmienok musí byť prediskutovaná so zamestnancom, tieto skutočnosti by nemali nastať.

Preradenie na inú prácu prichádza do úvahy len v tom prípade, ak ste:
• zdravotne spôsobilí túto prácu vykonávať (to určí lekársky posudok na základe lekárskej preventívnej prehliadky, ktorú by ste mali absolvovať ešte pred preradením a druh vykonávanej práce je iný ako ten zakotvený vo Vašej pracovnej zmluve)
• musí byť v súlade s Vašou odbornou kvalifikáciou a možnosťami

V prípade § 55 ods. 2a, 2b, 2c, 2e ZP musí byť doložený lekársky posudok (nie len lekárske odporúčanie) na to, aby vznikla právna povinnosť zamestnávateľa.

V prípade, že ani 15 dní od doručenia lekárskeho posudku Vás zamestnávateľ nepreradí na inú prácu, môžete dať okamžitú výpoveď tak, ako Vám to umožňuje § 69 ods. 1a ZP (musí byť splnená podmienka písomnej výpovede). Dôvod okamžitého skončenia musí byť jasne stanovený v písomnej výpovedi. Patrí Vám náhrada mzdy v sume priemerného mesačného zárobku za dva mesiace.

Pozor, ak Vám zamestnávateľ ponúkne preradenie na inú prácu v rámci obsahu pracovnej zmluvy alebo sa s Vami bude chcieť dohodnúť na vykonávaní iného druhu práce (podľa § 55 príslušných odsekov ZP) a vy nebudete s preradením súhlasiť, zamestnávateľ môže s Vami skončiť pracovný pomer výpoveďou podľa § 63 ods. 1c ZP.

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy