Keď namiesto pochvaly "schytáte" kritiku

karierny rastkarierny rast

Človek je tvor omylný a ako taký má právo na chyby. Aj na omyly. Bohužiaľ, nadriadený si často nedáva servítku pred ústa a spoľahlivo vás odradí od akejkoľvek aktivity. Nedovoľte však kritickým slovám otriasť vašim sebavedomím, vezmite si z nich poučenie. Ak chcete vedieť, ako vyťažiť pozitíva z kritiky, čítajte ďalej.

 

 

Každá úloha so sebou prináša stres pre zamestnanca, aby ju splnil v dostatočnom čase a v požadovanej kvalite. Vysoké nároky zamestnávateľa často nie sú vyvážené dostatočnou podporou a uznaním. A tak namiesto pochvaly sa dostaví kritika. Ak je však kritika oprávnená, môže nám v našej kariérnej ceste pomôcť, nesmieme ju preto vnímať ako útok na našu osobu.

Ako sa vyhnúť neoprávnenej kritike?

Vyjasnite si zadanie úlohy hneď na začiatku.

Ak dostanete novú úlohu, spýtajte sa, aký cieľ máte presne dosiahnuť, koľko času na to máte a s akou podporou môžete počítať. Aj odporúčanie poradiť sa so skúseným kolegom môže byť pri riešení úlohy rozhodujúce. Snažte sa upozorniť na vzniknuté komplikácie hneď ako zistíte, že ich nedokážete sami zvládnuť a zároveň si vyžiadajte pravidelné vyhodnotenie čiastkových úloh od vášho nadriadeného. Týmto spôsobom sa čoskoro naučíte odhadnúť, čo sa od vás očakáva a ako môžete takéto očakávania naplniť a tak predísť kritike vašej práce.

Namiesto „Nedá sa“ príďte s návrhom ako sa to dá.

V situácii keď je úloha pre zadávateľa zvládnuteľná, ale vy si myslíte opak, je potrebné si premyslieť dôvody a predložiť návrh podmienok, za akých danú úlohu zvládnete. Možno prídete s nápadom, že zadanie úlohy je potrebné úplne preformulovať. Týmto prístupom k práci si získate rešpekt a kritiku si odnesú tí, ktorí sa neustále vyhovárajú.

Kritika je aj cestou k zdokonaľovaniu seba.

Časom sa naučíte zvládať pracovné úlohy s väčšou istotou a sebadôverou, nikdy by ste ale nemali k problémom pristupovať príliš sebavedomo, naopak určitá kritickosť a ochota učiť sa zostáva celoživotnou povinnosťou. Vždy, keď objavíte možné ohnisko problémov, nebojte sa požiadať o pomoc, či už nadriadených alebo kolegov.

Pokiaľ sa stane, že nejaká vaša chyba bola príčinou oneskorenia projektu, rozhodne neodporúčame taktiku mŕtveho chrobáka a snažiť sa zvaľovať vinu na iných. Ľudia chybujú, máte na to právo aj vy. Skúste svoju chybu v pokoji analyzovať a prebrať s nadriadeným, je to šanca ako sa jej, či podobných v budúcnosti vyvarovať.

Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy