Nepokazte si prvý dojem: Týmto chybám sa na pohovore radšej vyhnite

Správate sa bohorovne, dávate personalistovi najavo, že ponúkaná práca nezodpovedá vašim skúsenostiam, vylepšili ste si životopis niečím, čo nie je tak úplne pravda a ako bonus máte špinavé topánky? Gratulujeme, práve ste prepásli šancu získať zamestnanie.

  1. Tvárite sa, ako by ste im robili službu
    Posadíte sa naproti personalistovi, ktorý začne pohovor. Prvá zahrievacia otázka znie: Prečo chcete pracovať práve v našej firme? Na to sa vy zľahka zaškeríte a odpoviete, že ste o tom takto nepremýšľali. Že jednoducho hľadáte prácu, kde si zarobíte peniaze. S takýmto prístupom to na podpis pracovnej zmluvy ťažko dotiahnete. Aj keď sa hlásite na pozíciu, ktorá nezodpovedá vášmu vzdelaniu a praxi, nikdy nedávajte najavo, že je niečo pod vašu úroveň, alebo že sa vám otázky personalistov zdajú hlúpe. Buďte profesionálny a odpovedzte, na čo sa vás pýtajú.
  2. Práca vo vašej spoločnosti by ma asi veľmi bavila...
    Na formuláciu "pretože by ma práca vo vašej firme asi bavila" zabudnite. Už pri čítaní inzerátu potlačte svoje ego a zamyslite sa nad vypísanými požiadavky hlavne z pohľadu zamestnávateľa. Na pohovore potom hovorte o svojich znalostiach a skúsenostiach, ktoré môžete firme odovzdať, nie o tom, ako by práca mohla prospieť vám. Podobne reagujte pri otázke, prečo opúšťate predchádzajúce miesto. Namiesto otrepanej frázy "pretože sa chcem naučiť niečo nové" hovorte o svojich schopnostiach, ktoré sa novému zamestnávateľovi môžu hodiť.
  3. Klamete v životopise
    Papier možno znesie všetko, ale skúsený personalista vaše nepravdy a skreslené údaje v životopise prekukne pomerne ľahko. Čo patrí medzi najčastejšie prehrešky kandidátov? Nadhodnotenie významu skôr zastávaných pozícií a nezrovnalosti v dátach, ako na seba pracovné skúsenosti nadväzovali. Ak vás pri pohovore pristihnú, že ste v životopise klamali, bude to zrejme znamenať okamžitú stopku.
  4. V predchádzajúcej práci to bolo hrozné...
    Aj keď z bývalej práce odchádzate poriadne naštvaný, na pohovore pomery u minulého zamestnávateľa nikdy neočierňujte. Taktiež neohovárajte kolegov a nerozoberajte šarvátky, ktoré ste s nimi zažívali.
  5. Podceňujete vzhľad a hygienu
    Naozaj neplatí, že záleží len na tom, čo vieme a nie na tom, ako vyzeráme. Personalista si robí obrázok od okamihu, keď mu podáte ruku, teda dlho predtým, než vôbec stihnete prehovoriť o svojom úžasnom vzdelaní a praxi. Špinavé topánky, neupravené vlasy, páchnuci dych alebo spotené košele – s nimi dieru do sveta naozaj neurobíte.

Ste pripravený na další pohovor? Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Chyby Skúsenosti Otázky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, cnbc

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy