Ako budú vyzerať letné brigády? Tu máte šancu privyrobiť si počas prázdnin

S prichádzajúcim letom pandémia pomaly stráca na sile. V súvislosti s pozitívnymi správami začali zamestnávatelia prípravy na letnú sezónu, s ktorými, samozrejme, súvisí aj nábor nových zamestnancov. Aké možnosti brigád sa naskytajú študentom v lete 2021? Bude sezónna práca vyzerať ako po iné roky? Portál Kariéra.sk pre vás pripravil dôležitý prehľad aktuálnych informácii.

Mnoho študentov trávi letné prázdniny na brigádach doma alebo v zahraničí. To napomáha zamestnávateľom, ktorí zvýšenú vyťaženosť prevádzok a sezónne práce pokrývajú práve tzv. lacnou pracovnou silou. Inak tomu nebude ani tento rok. Nemalé zmeny sa však dotknú práve brigád v zahraničí, kde budú platiť špeciálne opatrenia dotýkajúce sa ako zamestnávateľov, tak aj brigádnikov. Preto predpokladáme, že z tohto dôvodu sa budú študenti sústrediť v hľadaní primárne na brigádu na Slovensku. 

Aktuálny prehľad brigádnických ponúk na portáli Kariéra.sk

Ako budú vyzerať letné Galéria fotiek (2)

Zdroj: Kariera.sk


Túto skutočnosť dokazuje aj aktuálny počet ponúk na portáli Kariera.sk, kde práca v zahraničí tvorí len necelých 5% celkových ponúkaných brigád. Spolu s nimi sú na rovnakej úrovni brigády patriace k turizmu, avšak v tomto smere očakávame nárast s pribúdajúcim zmierňovaním opatrení a teplejším počasím. 

Na druhej strane vidieť, že tretinu všetkých ponúk tvorí práca v priemyselnom odvetví, kde prevládajú najmä ponuky vo výrobe. V tesnom závese nasledujú ponuky z administratívy a z IT, ktoré lákajú najmä vysokoškolských študentov. Pomalý rozbeh môžeme vidieť v gastro priemysle, službách a maloobchode, ktorým pomohlo najmä uvoľnenie opatrení a pozitívny vývoj pandemickej situácie. Predpokladáme, že pracovné ponuky budú naďalej pribúdať. Pre záujemcov o letnú brigádu treba doplniť, že brigádnické ponuky treba pravidelne sledovať a rýchlo na ne reagovať. Na pracovnom portáli zvyčajne bývajú zverejnené veľmi krátko. Dôvodom je veľký dopyt záujemcov prevyšujúci ponuku. 

Aké brigády nájdete na portáli Kariéra.sk?

Z aktuálne dostupných ponúk prevažujú najmä tradičné ponuky letnej brigády akou je napríklad pracovník v letnom tábore, prevádzkar kúpaliska či predajca ovocných šejkov. Zaujímavosťou sú brigády, ktoré so sebou priniesla pandemická situácia. Na pracovných portáloch sa objavujú ponuky ako merač teploty, hygienický pracovník, koordinátor v očkovacom centre alebo pre študentov lekárskej fakulty samotný proces vakcinácie.

Zaujímavou a v dnešných časoch veľmi populárnou možnosťou privyrobenia si pre šikovných študentov môže byť ponuka tzv. tútoringu, čiže doučovania. Ide o skvelú voľbu pre tých, ktorí vynikajú v konkrétnych predmetoch, respektíve pre učiteľov, ktorí si chcú počas prázdnin prilepšiť. Aj keď sa môže zdať, že počas leta nie je na trhu dostatok príležitostí na doučovanie, práve v tomto roku môže byť dopyt vyšší. Niektorí študenti zaostávajú, bojujú s diaľkovým vyučovaním a leto môže byť ten správny čas, aby zameškané učivo dobehli.

Kompletnú aktuálnu ponuku letných brigád nájdete priamo na portáli Kariera.sk.

Viac o téme: Letná brigáda Brigády
  • Autor: © Zoznam/T.K.
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy