Odborník na hľadanie práce bol ON-LINE: Takto poradil čitateľom

Ľubomír Dranga, kariérny poradca s viac než 20-ročnými skúsenosťami, dnes radil všetkým, ktorí potrebovali pomôcť v otázkach ich kariérneho života.

Prišli ste o prácu z dôvodu pandémie koronavírusu? Hľadáte si zamestnanie, no na pohovoroch nemáte šťastie? Ste trémista a neviete sa predať? Alebo potrebujete poradiť, ako si vytvoriť naozaj dobrý životopis, ktorý upúta personalistovu pozornosť? Magazín Kariérainfo.sk dnes spustil ON-LINE poradňu s Ľubomírom Drangom, kariérnym koučom s dlhoročnou praxou. 

S čím všetkým vám kariérny poradca pomohol?

- Ako si pripraviť životopis

- Akým chybám v životopise sa vyhnúť

- Ako uspieť na pracovnom pohovore

- Ako zistiť, aká práca by bola pre vás najvhodnejšia

- Ako si u zamestnávateľa úspešne vyjednať vyšší plat

- Čo robiť, ak sa vám nedarí uspieť na trhu práce

Kariérny kouč Ľubomír Dranga

Ľubomír Dranga má praktické skúsenosti s výberom talentov na Slovensku i v zahraničí. Počas svojej kariéry vyhľadával pre svojich klientov kandidátov na vrcholové, ale aj na výkonné funkcie. Riadil náborové procesy pre mnohé nadnárodné spoločnosti. Svoje skúsenosti odovzdáva študentom v projekte Kariérne workshopy pre stredné a vysoké školy. V súčasnosti pôsobí v občianskom združení “múdry pes”, ktoré sa venuje individuálnemu kariérnemu poradenstvu a koučingu.

Online rozhovor

2021-05-24 09:05:02 - otázka od Dominika
Ako sa presadiť na pohovore ked som invalidný dôchodca. Túto informáciu pri pohovore vždy poviem až na konci, odpoveď znie mi nemáme problém a však vy sledna odpoveď je vždy negatívna. Pričom firma vhodnejsieho uchádzača nenájde a ponuku tam hodí nanovo.
Dobrý deň, myslíte si, že zamietavá odpoveď je preto, že ste invalidný dôchodca? V prípade, že Váš zdravotný stav postačuje na inzerovanú prácu, mal by Vás určite prijať. Doporučujem sa po zamietavej odpovedi osobne navštíviť túto spoločnosť a popýtať sa na dôvody, prečo Vás na danú pozíciu nezobrali. Chce to Vašu námahu a čas, ale stojí to za to.
2021-05-24 09:07:18 - otázka od Peter
Ako sa uplatnit na trhu prace v pozícii omnoho nižšej ako som vykonával doteraz , ak poslem CV na nižšiu pozíciu ktorú by dom chcel robiť tak je problém, pozíciu vrcholového manažéra už robiť nechcem, Ďakujem
Doporučujem veľmi presvedčivo túto zmenu nastavenia Vašej kariéry vysvetliť v motivačnom liste. Bez tohto vysvetlenia môžete čakať len zamietavé odpovede.
2021-05-24 09:13:39 - otázka od Dusan
Dobry den prajem, Volam as Dusan a pracujem v Zahranici pre SIA a CST. Medzinarodnu bezspecnostnu spolocnost spolocne aj s Priatelkou. Je to oblast v zabespeceni ochrany dolezitych ludi. Uz nejaky cas hladame na Slovensku pracu a je to pre nas velmi tazke a preto som sa rozhodol Vam napisat. A skusit takto najst
Dobrý deň, tak to je veľká špecializácia a predpokladám, že je to trochu iný svet, ktorý je o dôvere a diskrétnosti. To nebudú voľne uverejnené miesta, jedine referencie a doporučenia. Ale možno by pomohol dobrý PR článok, kde by ste porozprávali do médii nejaké tajnosti....to by Vás potom nový zamestnávateľ mohol osloviť. Kontaktujte nejakého novinára. :-)
2021-05-24 09:21:30 - otázka od juraj
Dobry den som dlho nezamestnany dobrovolne som v jednom klastore ale chcem sa zamestnat mam skoncenu sou odevnu ale v tej oblasti som robil 2 roky od 95 roka som v klastore dakujem za cas a odpoved
Dobrý deň, tak to je naozaj náročnejšia otázka. Vracať sa k profesii, ktorú ste vykonával niekedy dávno nemá veľmi zmysel. Možno by ste sa uplatnil v oblasti mentálnych tréningov. Doba je ťažká a mnohí hľadajú spôsob ako to zvládnuť pri zachovaní si dobrého duševného zdravia. :-)
2021-05-24 09:28:20 - otázka od Nora
Dobrý deň, Postúpila som do 2 kolo výberového konania čo urobiť aby som uspela. Ďakujem
Dobrý deň, druhé kolo je náročnejšie ako prvé pracovné interview. Určite je to úspech, že ste zaujali, ale teraz sa musíte dôsledne pripraviť. Je čas sa zamyslieť, či aj tá spoločnosť urobila na Vás taký dobrý dojem, že o to druhé kolo máte záujem. Ak áno, ta si pozisťujte ešte čo najviac informácii nie len o firme a jej kultúre, ale aj o ľuďoch, ktorí druhé kolo budú s Vami robiť.
2021-05-24 09:31:31 - otázka od Dusan
Dobry den prajem, Posielal som koment a omluvam sa nebol dopisany a odoslal sa prakticky sam. Hladame spolocne na Slovensku pracu uz jeden rok a zatial sa nam nik neozval. Jazyk , Anglictina, Taliansky a Rusky. Mame znalosti aj v zaoceanskych plavbach praca v lodnej doprave ( koordinator) zaoceanske suradnice a preprava nakladnych lodi. Dakujem za odpoved Dusan
Dobrý deň, doba je náročná, ale o jazykovo vybavených ľudí je stále záujem. Hľadať prácu jeden rok, je veľa, skúste kontaktovať kariérneho poradcu a prejsť si s ním svoj životopis a skúsenosti pri hľadaní práce. Niekde robíte chybu.
2021-05-24 09:48:37 - otázka od Pavel Madro
Dobrý deň, mám 60. rokov a pokúšam sa nájsť prácu vhodnú pre mňa. Ale podľa mám dve tri veci, ktoré mi robia problémy : 1., vek 2., životopis = nakoľko mám 45 odrobených rokov životopis nie je fádny, že som niekde robil vkuse 45 rokov, ale prešiel som si rôznymi profesiami a tu asi narážam na problém čo uverejniť v životopise a čo nie nakoľko ak chcem poukázať na prax alebo skúsenosti sú to napríklad tri firmy s odstupom 5-7 rokov. 3., ťažko sa mi presvedčí niekoho, že keď som pracoval v obore dávno, že ovládam problematiku, rovnako si myslím, že personalisti nejak neakceptujú to, že môže byť odborník ak laik, ktorého problematika zaujíma. Neviem, či som to napísal tak dobre a či rozumiete, čo chcem napísať. Ďakujem.
Dobrý deň, diskriminácia na základe veku, by už tu v spoločnosti nemala čo robiť. Možno zamestnávateľ viac rozmýšľa ako by v mladom tíme fungoval taký skúsený odborník, ako Vy, ktorý má veľa praxe. Bude potrebné dobre nastaviť stratégiu hľadania práce - na ktoré firmy sa zamerať, na aké pozície a podľa toho upraviť životopis a motivačný list.
2021-05-24 09:53:40 - otázka od Darina
Dobrý deň, už 37 rokov pracujem ako personalistka a mzdárka. Teraz som zamestnaná v spoločnosti, ktorá, keď príde tretia vlna pandémie svoju činnosť ukončí. Mám 3 roky a 4 mesiace do dôchodku. Na profesii sú ponuky na danú pozíciu, ale firmy hľadajú mzdárky s anglickým, francúzsky, nemeckým jazykom. Mám iba základy angličtiny, ktoré som získala ešte na strednej škole. Chcela som absolvovať aj kurz angličtiny ale zistila som, že to už s tými mladými nezvládam. Som zúfala, ak prídem o prácu asi si ťažko v mojom veku nájdem miesto. Je mi to veľmi ľúto, že na Slovensku už nie je firma, ktorá by bola rýdzo slovenská a stačilo by ovládať zákony, mať bohatú prax a skúsenosti v danom odbore. Pracujem a žijem v Bratislave a myslela som si, že tu sa vždy práca najde. Cítim sa diskriminovaná a nepotrebná . Keď som mala 45 rokov odišla som z rodného mesta do Bratislavy spolu so svojimi deťmi. Kúpili sme si byt a máme vysoký úver, preto moja obava o strate zamestnania je pre mňa veľkým stresom. Čo by ste robili na mojom mieste ? Ak máte ponuku na takúto pozíciu v Bratislave prosím zašlite mi ju. Pracujem s počtom zamestnancov od 450 , pracujem a ovládam viac mzdových systémov (Human, MRP, Helios, Asecco spin, Magma), sledujem všetky zmeny týkajúce sa personalistiky a miezd, spracovávam PN-ky, OČR-ky, žiadosti o materské, rodičovské a pod. Spracovávam exekúcie. Som spoločenská a viem poradiť a pomôcť ak to nie je v rozpore so smernicami firmy. Viem sa orientovať v BOZP. PO a PZS. - najmä ak ide o prácu v sťaženom prostretí, nočnú prácu a pod. Dobre sa orientujem vo všetkých mzdových zvýhodneniach a pod. Pracovala som aj s dochádzkovým systémom. Viem spolupracovať aj s inštitúciami SP, ZP a DÚ - prihlášky, hlásenia, styk s bankou, platby. Veľmi pekne Vám ďakujem, za Vašu odpoveď a radu. S pozdravom a úctou Darka-mzdárka :)
Dobrý deň, chápem Vaše obavy. Našťastie pre Vás, v Bratislave a okolí je ešte veľa firiem, ktoré stále hľadajú skúsené mzdárky aj bez znalosti cudzieho jazyka. Obzerať sa po nových pracovných výzvach samozrejme môžte, ale paniku by som nerobil. Mzdárka, ktorá ovláda cudzí jazyk sa ťažie hľadá a preto sa viac inzeruje.
Viac o téme: Poradňa Kariérny poradca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: archív Ľ.D.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy