10 tipov na úspešné interview

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Na pohovor buďte pripravený a predajte sa firme ako najlepšie viete. Nebojte sa spoločnosti navrhnúť, ako by ste jej pomohli k dosiahnutiu jej cieľa.

Určite poznáte príznaky nervozity, keď sa blíži termín osobného pohovoru. Niekto ho prežíva menej stresujúco, iný zas zo všetkými príznakmi ako sú spotené dlane, sucho v krku alebo žmolenie papierov v ruke. My vám prinášame desať tipov, ako bez problémov zvládnuť prípravu na pracovný pohovor z pohodlia domu a byť zaručene pripravený na rozhovor s personalistom alebo s človekom, ktorý s vami uskutoční pracovný pohovor.

Získajte plných 10 bodov:

  1. Životopis a žiadosť
    V prvom rade je potrebné, aby ste mali v poriadku váš životopis, žiadosť o zamestnanie alebo motivačný list. Namiesto vymenovania vašich vlastností, v čom ste dobrý a vynikáte, skúste poukázať na svoje zručnosti a schopnosti, ktoré ste dosiahli pri plnení konkrétnych pracovných úloh.

  1. Životopis na pohovore
    Nezabudnite si na pohovor zobrať váš životopis. Slúžiť vám môže ako pomôcka pri uvádzaní dátumov vašich predchádzajúcich zamestnaní, kurzov alebo školení.

  1. Získajte informácie z webstránky
    Pred samotných pracovných pohovorom nezabúdajte na domácu úlohu. Tá by sa mala niesť v znamení prieskumu o spoločnosti, ktorá vás pozvala na osobný pohovor. Na webstránke každej spoločnosti nájdete základné informácie, kedy spoločnosť vznikla, čím sa zaoberá a aké sú jej vyhliadky a ciele do budúcnosti. Hlavne posledný bod vám môže pomôcť k tomu, aby ste zaujali spoločnosť. Nebojte sa predstaviť jej svoju víziu a plány, ktorými by ste prispeli k splneniu cieľov spoločnosti. 

  1. Stres je v poriadku
    Keď nervózne vstupujete do sídla spoločnosti na pracovný pohovor je to normálne. Mierna nervozity na pohovore nie je zlá vec. Pre personalistu alebo pracovníka, ktorý s vami vedie pracovný pohovor je to informácia o tom, že vám na pohovore záleží. Menší stres môže mať aj personalista, ktorý po prvýkrát vykonáva pracovný pohovor. Stres by však nemal mať človek, ktorý sa uchádza o funkciu vo vysokom manažmente.

  1. Dobre počúvajte
    Počúvanie počas pohovoru je jeden z najdôležitejších aspektov. Ak nerozumiete otázke od personalistu, čo vám ňou chcel povedať, nebojte sa spýtať. Lepšie je opýtať sa na otázku ešte raz, ako nesprávne odpovedať. 

  1. Uveďte pracovné príklady
    Keď počas pracovného pohovoru odpovedáte na otázku od personalistu, skúste si spomenúť na konkrétne situácie, kedy ste naplno využili vaše vedomosti a znalosti. Uviesť môžete situáciu na ktorú ste hrdý, rozoberiete ju a na záver pridáte váš postoj, čo vám situácia priniesla a čo ste sa z nej poučili.

  1. Robte si poznámky
    Na pohovor si so sebou prineste poznámkový blok alebo médium, do ktorého si môžete zapisovať poznámky. Nie je správne, aby ste vyzvali personalistu o zopakovanie odpovede. Pamätajte, že poznámky si robíte iba pre vašu informovanosť v bodoch. Nebuďte celý čas zahĺbený do písania. 

  1. Pozor na otázky
    Na pracovnom pohovore neklaďte často otázky. Pýtajte sa iba v prípade, ak potrebujete poznať odpoveď. Informácie o náplni práce si môžete prečítať v inzeráte spoločnosti a ďalšie detaily vám na pracovnom pohovore potvrdí personalista. Nie je vhodné pýtať sa na veci o ktorých vám už rozprával personalista. Môže to vyzerať tak, že ste nedávali pozor. 

  1. Očný kontakt
    Väčšina rozhovorov je založená na očnom kontakte s jednou osobou. Ide o prípady, kedy sa na pohovore zúčastňuje iba personalista a kandidát o pracovnú pozíciu. Určite sa počas pracovného rozhovoru pozerajte priamo do očí človeka sediaceho oproti vám. 

  1. Jednoduché odpovede
    Ak odpovedáte na otázky personalistu, snažte sa odpoveď čo najjednoduchšie. Nič sa neudeje, ak si medzi otázkou personalistu a vašou odpoveďou spravíte menšiu prestávku na rozmyslenie. Prestávku si robí aj sám personalista, keď si dopĺňa informácie do vášho životopisu.

Viac o téme: Interview Pohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: jobsandcareersmag.com, Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy